Spannend! De Nationale NachtvlinderNacht

jun 27 , 12:00 Natuur
haviksmot illuvis pixabay
Het wordt steeds donkerder en in de verte zie je opeens een fel licht met een wit schijnsel, waar diverse figuren omheen lopen. Een mystieke sekte die haar rituelen uitvoert?
Dan ruik je een sterke alcoholgeur en dat maakt het geheel nog verdachter. Toch hoef je geen alarm te slaan, want waarschijnlijk zijn het deelnemers aan de Nationale NachtvlinderNacht. Ook jij bent daar van harte welkom.
Op 5 en 6 juli wordt nu voor de twintigste keer de NNN georganiseerd, de Nationale NachtvlinderNacht. Op zo’n honderd plaatsen verspreid door het land gaan nachtvlinderkenners op zoek naar motten. Omdat de meeste daarvan pas actief worden als het donker is, moeten we speciale activiteiten doen om ze te zien te krijgen.

Methoden

Een daarvan is met licht. De nachtvlinders worden met fel licht in verwarring gebracht en komen daarop af. Vervolgens gaan ze op het witte laken zitten dat voor de lamp is opgespannen. Omdat het daar heel erg licht is, gaan ze in rust. Of ze vliegen in een Nachtvlinderval of LedEmmer en gaan daar, in de speciaal neergelegde eierdozen, ook in rust.
Daar is het namelijk ook licht door een lamp die erboven staat. Het is altijd een spannend gebeuren, omdat je niet goed kan voorspellen hoeveel en welke vlinders je te zien zult krijgen. Midden in de zomer, zoals deze NNN, zijn er veel nachtvlinders actief; er zijn locaties waar meer dan honderd verschillende soorten kunnen worden gezien.

Zoetigheid

Behalve door licht zijn motten ook aan te lokken met zoetigheid, smeren of stropen noemen ze dat. Een mengsel van stroop, suiker en soms nog allerlei (vaak alcoholische) toevoegingen wordt op bomen gesmeerd. De geur ervan reikt tot vele meters afstand. Nachtvlinders vinden die zoetigheid onweerstaanbaar en komen er met hun lange roltong heerlijk van snoepen.

Stropen

Er wordt wel gedacht dat stropen de vlinders aanlokt en dan laat vastplakken aan die stroop, zoals lijmstokken illegaal worden gebruikt om vogels te vangen. Dit is niet het geval en ze vliegen, na hun lekkere maaltijd, weer gewoon weg. Er zijn motten die vooral op licht afkomen en andere die juist stroop waarderen, maar er zijn er ook die op beide manieren te lokken zijn. Op de locaties die zijn aangemeld voor de NNN zal vrijwel altijd met licht worden gelokt, maar ook zal er op heel wat plekken worden gestroopt.
Je vindt meer informatie op de speciale pagina op de website van De Vlinderstichting. Daar kun je ook een locatie bij je in de buurt vinden en opzoeken of je moet aanmelden of dat je zo langs kan komen.
De dichtstbijzijnde Nachtvlindernacht is op het uitkijkpunt in het Arboretum Belmonte in Wageningen op vrijdag 5 juli, start om 21:30 uur en duurt tot 02:00 uur. Je hoeft je hiervoor niet op te geven. Andere locaties kun je hier bekijken .
Wil je zelf een excursie organiseren en anderen laten kennismaken met nachtvlinders? Dat kan via het tabblad excursie aanmelden .

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected] .