Tel de Libel! Doe mee met de Landelijke Libellentelling

06 jun 2023, 10:30 Natuur
libelle robert c pixabay
Robert-C, Pixabay
Tel de libel! De landelijke libellentelling 2023 start op vrijdag 9 juni tot en met zondag 11 juni. Elke telling wordt gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wilt! Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen.
Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin. Ook nul libellen in de tuin telt als een telling.



Waarom moet je tellen?

Nederland is een echt libellenland: er komen hier ongeveer 65 soorten libellen voor. Door het verdwijnen van natuur, klimaatverandering en watervervuiling staan veel libellensoorten onder druk. Tijdens de Libellentelling peilen we hoe het gaat met de verschillende soorten in onze tuinen.
Jouw resultaten kan je doorgeven via tuintelling.nl
. Zodra het evenement live gaat, kan je hier jouw telling(en) doorgeven.

Hoe gaat de Libellentelling in zijn werk?

  • Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste libellen zich zien.
  • Ga bij de vijver zitten en noteer gedurende 15 minuten alle libellen die je ziet.
  • Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je libellen twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 watersnuffels tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 watersnuffels. Dan geef je door: 3 watersnuffels.
  • Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer libellen? Dan kan je die doorgeven via een nieuwe telling.
Geen vijver in je tuin, maar wel libellen? Als je bij water in de buurt woont, willen libellen die daar vliegen ook je tuin wel eens bezoeken. Deze libellen tellen ook mee voor de Libellentelling. Zolang ze maar in jouw tuin zitten.

Welke soorten kan je tellen?

Met de Libellentelling kijken we naar soorten die ook in de tuin kunnen voorkomen. Daarnaast zijn niet alle libellen het hele jaar te zien. Sommige soorten vliegen wat eerder in het jaar, zoals de vroege glazenmaker. Andere soorten vliegen juist later in de zomer pas, zoals heidelibellen.
Wil je alle soorten in jouw tuin tellen. Doe dan mee met de Jaarrond Tuintelling. Of ga nu al buiten tellen met onze kwartiertellingen app (bij de instellingen kun je voor libellen kiezen)

Libel of juffer

juffer
Bron: De Vlinderstichting
De term ‘libellen’ wekt soms wat verwarring. Want heb je het dan over juffers, ‘echte’ libellen of over allemaal? De orde der libellen (orde Odonata) bestaat uit twee onderorden. De onderorde Zygoptera, wat gelijkvleugelen betekent, en de onderorde Anisoptera, wat ongelijkvleugelen betekent. De eerste zijn de juffers, de tweede de libellen.

De juffer herken je aan:

  • Het lange, dunne achterlijf
  • Alle 4 de vleugels hebben dezelfde vorm
  • In rust worden de vleugels meestal langs of boven het achterlijf samengeklapt
  • De ogen zijn als een halve bol en zitten aan de zijkant van de kop
  • De ogen raken elkaar niet
libel
Bron: De Vlinderstichting

De ‘echte’ libel herken je aan:

  • Een robuuster en meestal breder achterlijf
  • De achtervleugels zijn aan de basis breder dan de voorvleugels
  • In rust zitten de vleugels gespreid of zelfs schuin naar beneden
  • De ogen zijn groot en raken elkaar (bijna) boven op de kop

Online libellencursus

Met een online libellencursus leer je alles over het herkennen van libellen. Voor beginners is er de basiscursus. Ideaal als je mee wilt doen met de libellentelling, maar nog niet zo veel weet van libellen. Een stapje verder? Kijk dan ook eens bij de vervolgcursussen. De cursussen worden gegeven door Roy van Grunsven en Gerdien Bos, projectleiders bij De Vlinderstichting. Zij hebben beide jarenlange ervaring op het gebied van libellen en kunnen je precies vertellen waar je op moet letten. Bekijk het cursusaanbod hier

Lok de libel naar je tuin

Libellen zijn erg mobiel en verschijnen dan ook snel wanneer de omstandigheden geschikt zijn. Het lantaarntje bijvoorbeeld, zal de weg naar je vijver snel weten te vinden!
Libellen leven van allerlei vliegende insecten. In een gevarieerde, natuurvriendelijke tuin vliegt van alles rond en kunnen libellen jagen. Een prettig voordeel van libellen in de tuin is dat ze zowel onder als boven het water het aantal muggen binnen de perken houden. Vaak komen libellen niet alleen om wat te eten. Als je een vijver hebt zullen libellen zich, met een beetje geluk, voortplanten in je tuin.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De redactie is te bereiken via [email protected] .