Dit is je kans om tuinvogels zover te krijgen dat ze bij je komen broeden, want ze zijn nú op zoek naar nestplekken. Geef ze voedsel, veiligheid én verschillende soorten nestmateriaal.
Luister je ook vol jaloezie naar verhalen van mensen die blijkbaar ieder jaar wel een nestje van ’t een of ander in de tuin hebben? En schattige jonkies op de schutting? Kom nu in actie en ben dit jaar een van de gelukkige tuin-met-vogelnest-bezitters. Ook fijn voor de vogels natuurlijk.
Holletjes - in bomen, gebouwen of nestkasten - of een lekkere stekelige boom of struik, daar zijn veel tuinvogels nu naar op zoek om een nest in te bouwen. Ze kijken niet alleen naar de nestplek zelf, maar ook naar het gebied eromheen: is er genoeg voedsel, zijn er veilige rustplekken? Hang dus nog gauw een nestkastje op, zorg voor bloemen (die leveren insecten en zaden) en struiken (die leveren bessen en veilige plekken) . En help ze de streep over met een ruim aanbod van geschikte nestmaterialen om het nest te bouwen of te bekleden.
Vogels die een takkennestje bouwen in een boom of struik, wensen vaak takjes van verschillende lengte en flexibiliteit en zacht materiaal om het te bekleden. Bijvoorbeeld merel, winterkoning of heggenmus. Holenbroeders, zoals mezen, zoeken vaak vooral zachte materialen om het holletje veilig te maken voor hun eieren en jongen.
Andere vogels metselen graag met klei, zoals de boomklever (die de juiste grootte voor zijn ingang wil hebben) en de huiszwaluw, die een kommetje onder de dakrand kleit. Die vogels zijn blij met een blubberplas.
Je kunt vogels al die verschillende soorten nestmaterialen aanbieden. Bijna alles mag, maar zorg ervoor dat het biologisch afbreekbaar is en geen giftige stoffen bevat (dus bijvoorbeeld geen plastic of synthetische stoffen). Ontroerend en grappig hoe ze met snavels vol af en aan vliegen. Ook boeiend om te zien wat ze kiezen.
Nestmateriaal voor de bouw van het nest:
Nestmateriaal voor de binnenbekleding:
Takjes, bladeren en dennennaalden vinden vogels gewoon in jouw tuin. Je kunt het in een hoekje vegen, samen met wat snoeiafval, of aanbieden in een metalen mand. Als je een vijver met een schuine oever hebt, zit het ook goed met de modder. Anders kun je een plek in de tuin goed nat houden met water uit de regenton. Wees niet verbaasd als ook de metselbijen daar dankbaar gebruik van maken.
Voor het aanbieden van de zachte binnenbekleding van het nest, krijgt Vogelbescherming foto’s van de meest ingenieuze oplossingen: oude sokken met gaten erin geknipt, gardes (zo’n klopper voor dressings enzo), theepotten die aan een oor hangen, mooie mandjes, gazen constructies, noem maar op. Wees creatief! Bundeltjes nestmateriaal omwikkelen met ijzerdraad en met en lusje ophangen kan ook. Er zijn daarnaast allerhande creaties te koop, leuk om nu cadeau te doen.
Lukt het en komen er echt vogels in jouw tuin broeden? Help ze dan nóg een handje, door bijvoorbeeld gedroogde meelwormen
te voeren. De meeste jonge vogels eten alleen eiwitrijke insecten, dus daarmee maak je het leven van de ouders een stuk gemakkelijker. Verstoor het nestje niet, dus snoei de boom of struik waarin of waaraan ze zitten dit jaar pas na het broedseizoen. En hoe leuk het ook is, gun de jongen hun rust! Kijken van afstand dus, genieten en sterke verhalen vertellen aan iedereen die het maar horen wil!
Bron: Vogelbescherming Nederland
Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?
Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected] .
De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected] .