Provincie Gelderland zoekt optopwoningen

Foto: PublicDomainPictures, Pixabay

Provincie Gelderland wil de hoogte in bouwen. Ze gaat gemeenten en woningcorporaties helpen om 12.000 ‘optopwoningen’ te bouwen op daken van gebouwen. Door de bestaande woningvoorraad beter te benutten wil de provincie de bouw van betaalbare woningen in Gelderland versnellen.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil:

‘De woningnood is hoog. Nieuwbouw alleen is niet genoeg om door de wooncrisis te komen. We moeten slimmer omgaan met de woningen die er al zijn door woningen te splitsen en meer woningen op het dak te bouwen.’

Woningsplitsen en Optoppen

Woningsplitsen, woningdelen en optoppen biedt veel kansen volgens adviesbureau STEC. Door verdiepingen toe te voegen aan bestaande gebouwen kunnen er in potentie 23.000 woningen worden bijgebouwd in Gelderland. Meer dan 20% van de 104.000 woningen die er moeten worden gebouwd tot 2030.

Sneller, goedkoper en minder ruimte

Nieuwbouw heeft het lastig door gestegen bouwkosten en een tekort aan bouwlocaties. ‘Het optoppen van woningen is sneller, goedkoper en neemt minder ruimte in beslag’, zegt Vreugdenhil. ‘Met de bouw van 12.000 optopwoningen besparen we 300 ha aan bouwgrond en 1 mln ton aan grondstoffen’. Optopwoningen moeten er in 2 jaar staan.

Betaalbare (optop)woningen

Er is een mismatch op de woningmarkt. De meeste woningen die vrijkomen zijn gezinswoningen, terwijl dan de helft van de woningzoekenden alleenstaand is. Het voordeel van de optopwoningen is dat ze vaak kleiner en goedkoper zijn. ‘Dat is goed nieuws voor starters op de woningmarkt’, zegt Vreugdenhil. ‘Een nieuwbouwwoning is voor veel starters vaak al niet meer betaalbaar’.

Optopteam en Quickscan

De provincie zet een Optopteam in om gemeenten en woningcorporaties te helpen met het optoppen van woningen. Zij voeren een Quick Scan uit om de mogelijkheden voor optoppen in de gemeente in kaart te brengen. Het versnellingsteam woningbouw anv de provincie helpt bij de uitvoering van de optopplannen.

1e (op)Toppers: Woonstede en Ede

Het komende jaar gaat de provincie 3 pilots uitvoeren met gemeenten en corporaties. Dirk Vreugenhil maakte donderdag de 1e (op)Toppers bekend: gemeente Ede en woningcorporatie Woonstede. Met het Optopteam voeren zij een quickscan uit en gaan ze 6 gebouwen optoppen met woningen. Het doel is dat de eerste woningen eind 2025 op het dak staan. De komende vijf jaar moet dit worden uitgebouwd tot 12.000 optopwoningen verspreid over Gelderland.

♦♦♦

Renkum.nieuws.nl richt zich op berichtgeving op lokaal niveau. Onze bezoekersaantallen blijven stijgen, wat onder andere goed is voor de zichtbaarheid van onze adverteerders. Wil jij je naamsbekendheid vergroten?

Wij denken graag met je mee om de reclame-euro zo optimaal mogelijk te besteden. Door lokaal te adverteren op Renkum Nieuws tegen een concurrerende prijs! Neem contact op met Dolf Verschuren via de telefoon: 06 – 4025 3846 of mail: [email protected].

De nieuwsredactie is te bereiken via [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen