“Verbouw of behoud Dreyeroord technisch onmogelijk?”

Oude bouwtekening van Dreyeroord
Oude bouwtekening van Dreyeroord
Foto: BDO

De werkgroep Behoud Dreyeroord Oosterbeek is het niet eens met de berichten dat het technisch onmogelijk zou zijn het voormalige hotel te behouden en te verbouwen om ouderen met dementie te huisvesten:

In de afgelopen weken is er veel onrust ontstaan over de voorgenomen sloop van Dreyeroord, een markant en monumentaal gebouw met een indrukwekkende rol in de Slag om Arnhem.

Nieuwbouw

Dit om plaats te maken voor nieuwbouw. In deze nieuwbouw worden zorgwoningen gerealiseerd voor ouderen met dementie. Er is niets tegen dat doel. Echter de sloopplannen en de uitspraken van de wethouder Verstand van de gemeente Renkum en projectontwikkelaar Amvest, veronderstellen dat ombouwen van het huidige pand of behoud van delen van het pand technisch niet mogelijk zou zijn.

Deze aanname wordt door de actiegroep voor het Behoud Dreyeroord Oosterbeek, diverse andere partijen en inmiddels ruim 9100 getekende personen betwist. De indruk bestaat dat er onvoldoende of helemaal niet is gekeken naar mogelijkheden tot verbouwen of behoud van (delen van) het pand.

Dat doet geen recht aan de enorme historische en symbolische waarde die Dreyeroord heeft gekregen tijdens operatie Market Garden en de daaropvolgende Slag om Arnhem.

Architect

De Werkgroep Behoud Dreyeroord Oosterbeek heeft zich gericht tot een architect die de mogelijkheden zal onderzoeken waarin het gebouw of delen van het gebouw behouden kunnen blijven.

De architect constateerde bij een eerste inspectie gisteren dat het gebouw in technisch opzicht sterk verouderd is. Er is sprake van ernstig achterstallig onderhoud, maar dat de basis van het gebouw in redelijke tot goede staat lijkt te verkeren.

De vraag is vooral hoe de zorgfunctie het beste kan worden ingepast in het huidige monument. Dit zal de komende weken door onze werkgroep in samenwerking met de architect worden onderzocht.

De Werkgroep Behoud Dreyeroord Oosterbeek wil hiermee aantonen dat volledige sloop van Dreijeroord onnodig is. En wil daarmee zowel de gemeente Renkum, vastgoedbedrijf Amvest als zorginstelling Het Gastenhuis op andere gedachten brengen.

Werkgroep Behoud Dreyeroord Oosterbeek

Lees ook:

Dossier: Dreyeroord
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen