Lancering herschreven oorlogsboek Kampina Airborne

Foto: Peter van de Linden

Het onderzoek naar het verhaal in het boek Kampina Airborne staat nooit stil! Dat blijkt wel uit het opnieuw geschreven en uit te brengen boek van de in Oisterwijk woonachtige oud Tilburger Peter van der Linden.

Na de eerste publicatie van Van der Lindens boek in 2012 is hij doorgegaan met zijn onderzoek naar het verhaal van geallieerde airborne-militairen achter de vijandelijke linie.

Reacties

Uit de vele reacties die volgde op het eerste boek, en de nieuwe contacten die Van der Linden maakte met familie van betrokken militairen en Nederlandse verzetsmensen, kwam zoveel nieuwe informatie boven water, dat een flink ge-update versie van het boek eigenlijk niet uit kon blijven.

Kampina Airborne vertelt het waargebeurde verhaal van meer dan tachtig geallieerde airborne-militairen die tijdens operatie Market Garden met hun zweefvliegtuigen voortijdig en ver verwijderd van hun landingsgebieden neerkwamen op Noord-Brabants grondgebied.

Airborne militairen

Deze airborne-militairen waren onder andere afkomstig van de Britse 1ste Airborne Divisie en de Amerikaanse 101ste en 82ste Airborne Divisie. In dit boek staat beschreven hoe deze airborne-militairen na hun landing in bezet gebied door het lokale verzet werden geholpen, wie deze verzetsmensen waren en waar deze airborne-militairen werden ondergebracht.

Bij dit verhaal hoort ook het relaas van een aantal luchtmacht militairen en hun piloten van het Amerikaanse IX Troop Carrier Command en het Britse Glider Pilot Regiment. Voorts worden al hun namen, omzwervingen en gebeurtenissen verteld, die de militairen in de weken tussen 17 september en 26 oktober 1944 meemaakten in een groot gebied ten zuiden van de Noord-Brabantse hoofdstad ’s-Hertogenbosch.

De militairen verscholen zich voornamelijk in en rondom de natuurgebieden Loonse en Drunense duinen en Kampina, maar het verhaal speelt zich ook af in steden en dorpen als ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Waalwijk, Drunen, Elshout, Udenhout, Biezenmortel, Esch, Boxtel, Haaren, Oirschot, Moergestel, Oisterwijk enz. Deze militairen zouden eind oktober 1944 Boxtel bevrijden, nog voor het Britse landleger het dorp binnentrok.

Naast veel nieuwe informatie en nieuwe verhalen zijn ook nieuwe foto’s en plattegronden in het boek verwerkt. Ongeveer 13000 woorden aan tekst zijn aan deze nieuwe editie toegevoegd, en het geheel is omlijst door een nieuwe omslag. Dit alles geeft nu een nog duidelijker beeld van wat zich afspeelde tijdens hun verblijven achter de vijandelijke linie en de rol van het plaatselijke verzet en ondergrondse.

Verkrijgbaar

Het boek zal in de Nederlandse en Engelse taal vooralsnog verkrijgbaar zijn via de website van de uitgever www.baverstockandpasley.co.uk, Oertijdmuseum De Groene Poort en boekhandel Meyer &Siegers in Oosterbeek

De officiële lancering van het boek ligt in handen van de Engelse uitgever Baverstock and Pasley. Gekozen is voor een passende locatie in Wolfheze vlakbij Oosterbeek. Hier bevind zich op Camping Lindenhof het glider museum ‘Glider Collection Wolfheze’ Het museum bevindt zich aan de rand van de één van de Britse Landing Zones van operatie Market Garden waar meer dan 70 jaar geleden de Britse zweefvliegtuigen moesten landen.

Zaterdag 17 september

Tijd 12:00-14:00

Receptiegebouw Camping De Lindenhof

Wolfhezerweg 111,

6874AD Wolfheze

kampina

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen