Twee Britse soldaten herbegraven op Airborne begraafplaats

Foto: Wiljo Pas

Vanmorgen om 10 uur zijn twee Britse soldaten die gesneuveld zijn in oktober 1944 na identificatie, herbegraven op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

Private (soldaat) Harold Lewis en Lance Corporal Donald Noble werden begin 2013 tezamen in een veldgraf aangetroffen tijdens werkzaamheden bij de Schuytgraaf in Arnhem.

Wiltshire Regiment

In het anonieme, smalle veldgraf werden een Wiltshire Regiment baretspeld en een Warwickshire Regiment speld bij de soldaten aangetroffen. Daarmee startte de Bergings- en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht met hulp van het Wiltshire Regiment 4th Battalion Roll, een uitvoerig onderzoek naar hun identiteit.

De spoorwegovergang bij de toenmalige Laarstraat op het huidige Schuytgraaf was een strategische plek waar heftig om gevochten werd. Zowel de Duitsers als de geallieerden wilden de overgang in bezit hebben. De overgang is daarbij diverse keren van ‘eigenaar’ gewisseld.

35 Britten lieten tijdens een slag op 3 oktober 1944 het leven. Zeven daarvan waren nog vermist. Op basis van tandgegevens, leeftijd en lengte bleven Donald Noble en Harold Lewis over. Zij maakten deel uit van het 4th Battalion, Wiltshire Regiment en kwamen uit Leeds.

Herbegraven

Er konden geen familieleden gevonden worden van deze twee mannen. Maar zij werden beslist niet eenzaam herbegraven. Veel mensen waren bij de indrukwekkende dienst aanwezig en legden een krans of bloemen.

Zo was het 5th Battalion The Rifles uit Wiltshire aanwezig en ook de Fanfare Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht. De Britse soldaten werden met veel eerbetoon gedragen en op hun nieuwe rustplaats bijgezet. Zowel het Britse als het Nederlandse volkslied werd gespeeld

Waarnemend burgemeester Bloemen was één van de mensen die een krans legden. Leerlingen van de Montesorieschool uit Arnhem legden bloemen bij de nieuwe graven van de twee Britse geallieerden. Padre Phillip Smith leidde de ceremonie.

Vijf kameraden van Donald en Harold blijven nog steeds vermist.

twee

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen