Een heuse inbraakgolf in Oosterbeek, zo kun je het best noemen nadat er deze maand al 23 keer werd ingebroken, tegenover één in de maand oktober vorig jaar.
Een behoorlijke stijging. Opvallend is dat het enkel Oosterbeek betreft. Er wordt in de andere dorpen van de gemeente Renkum ook ingebroken, maar daar is geen duidelijke stijging in de cijfers te melden.
Benedendorp
Van de 23 inbraken werd er 7 keer ingebroken in Oosterbeek-Hoog en 16 keer in Oosterbeek-Laag, zo vertelt Minke Koning, wijkagente in Oosterbeek-Laag. Helaas zijn er nog geen aanhoudingen verricht. Dat is ook moeilijk. De politie moet iemand op heterdaad betrappen.
Wordt er een inbraakpoging gedaan en pakt de politie bijvoorbeeld iemand op die lijkt te vluchten, kan er bij de rechter eigenlijk alleen een veroordeling komen als er DNA is achtergebleven. Zo ook bij inbraken die wel gelukt zijn. Zonder DNA (of bezit van gestolen goed) valt er niets te bewijzen en een beetje advocaat laat zo iemand daarop vrijspreken.
Het OM seponeert vaak een dergelijke zaak omdat de kans op een veroordeling zeer klein is.
Kat in het bakkie
Betrappen is 'kat in het bakkie'; er is geen ontkomen meer aan, maar dieven schijnen altijd goed te weten wanneer iemand niet thuis is, of zijn zo stil dat inwoners gewoon doorslapen en 's morgens pas merken dat er is ingebroken. De dieven zijn dan allang gevlogen.
Voorkomen is dus beter. Zonder hulp van inwoners gaat zoiets simpelweg niet. Daarnaast weet men zelf het beste of er iets opvallends gebeurd in de wijk. "Let daarnaast ook op elkaar. Geef het je buren door als je een paar dagen weg bent", tipt Minke.
Stel dat de buren wat horen in je huis, als ze niet weten dat je weg bent, zullen ze denken dat je dat zelf bent. Weten ze dat je niet thuis bent, is 112 in dat geval snel gebeld en wellicht is dan een heterdaad betrapping mogelijk.
Politie is er druk mee
Afgelopen woensdag belde een vrouw in Doorwerth 112 omdat zij een man en een vrouw over een schutting zag klimmen. Dit bleken twee agenten in burger te zijn die reageerden op een andere melding. De politie is dus niet alleen in uniform aanwezig, maar loopt ook in burger rond.
Mooi, vindt
wijkagent van Heelsum/Kievitsdel, Erik Boer. Mensen worden alerter en dat is goed.
"We hebben liever dat mensen tien keer voor niets bellen, dan één keer te weinig." zegt Minke Koning. Soms hoort de politie mensen zeggen: "Ja ik zag wel wat, maar ik dacht dat het niks was." Maar dan blijkt het toch 'iets' te zijn geweest.
De politie documenteert ook. Zo kunnen bepaalde figuren op gaan vallen omdat zij zich steeds bevinden op plekken waar ingebroken is. Auto's die hier niet horen vallen op, nummerborden worden genoteerd.
Iets wat opvalt? Bellen, altijd!
Het is dus erg belangrijk op te letten en als je iets opvallends ziet, 112 te bellen. Probeer het nummerbord te noteren van auto's die verdacht rondrijden en een duidelijk signalement van de verdachte persoon. Een foto maken mag ook.
Van personen mag je die niet zomaar online zetten, doe dat ook niet, dan ben jij strafbaar, maar opsturen naar de politie mag wel. Stel dat die persoon regelmatig in de buurt rondscharrelt maar hier niets te zoeken heeft, kan er naar uitgekeken worden.
Zo iemand wordt dan 'lastig gevallen' door de politie en die zal, als er slechte intenties zijn, het wel nalaten hier terug te komen, de pakkans wordt hiermee immers vergroot.
Ook Carlo Hoedt, wijkagent van Renkum Noord-Oost vertrekt als het moet naar Oosterbeek en probeert opvallende figuren op te snorren. Dat is niet altijd even makkelijk, als je zelf in een auto zit en personen rijden verdacht rond op een scooter, kunnen die makkelijk ontsnappen waar je met een auto moeilijk kunt komen. Ook biedt onze gemeente talloze plekjes zich te verstoppen.
Toch werd in dit geval een mogelijke
inbraak voorkomen en een auto in beslag genomen. Wellicht zonder aankomend dader, toch biedt dit aanknopingspunten in het onderzoek.
Sneller op de hoogte door de wijkagenten te volgen op Twitter? Hier vind je de wijkagenten
van Renkum Noord-oost ,
Renkum Zuid/centrum , van
Heelsum/Kievitsdel , en van
Wolfheze .
Niet alle wijken hebben een twitterende agent en niet iedereen is even actief op Twitter, waar de andere wijkagenten zitten kun je zien op
deze kaart .