Prins Willem III en Page Nathalie geïnstalleerd bij de Dolle Instuivers

De aftredende Page Nathalie en Prins Willem III
De aftredende Page Nathalie en Prins Willem III
Foto: Renkum Nieuws

Feest in de Rijnkom afgelopen zaterdag. Zoals dat traditie is, werd de nieuwe Prins van de Dolle Instuivers uit Renkum bekend gemaakt en, of de carnavalsvereniging dit jaar een Prinses, een Page of een Jonkvrouwe zou krijgen.

Bijna niemand wist wie het zouden zijn, alleen enkele van de Senaat maar die hielden hun lippen stijf op elkaar.

Benieuwd

Dat er veel mensen benieuwd waren, was al te zien aan de bijna volle parkeerplaats bij de Rijnkom. Binnen bleken niet alleen de zotten en zotinnen van de Dolle Instuivers binnen te zijn, ook de Dwarsliggers uit Oosterbeek waren aanwezig en andere carnavalsverenigingen uit de omgeving.

Met het spelletje Wie van de Drie werd de nieuwe Prins bekend gemaakt. Het spel zelf was al een aanwijzing maar de de jury op willem IIIhet podium kwam er niet echt uit. Na de vraagstelling hielden ze alledrie een ander bordje omhoog, toch wist jurylid twee de echte Prins te raden. Hoe dat nou kwam, werd even later wel duidelijk.

Masker

De drie mogelijke Prinsen droegen een masker en toen de echte meneer Prins, nummer 2, zijn masker afdeed klonk er een luid applaus en Prins Willem III stapte met een brede glimlach naar beneden.

Een Prins carnaval kan niet zonder partner. Een Prinses is altijd zijn partner in het dagelijkse leven, een Jonkvrouwe is de partner van iemand anders en een Page is niemands partner. Toen bleek dat jurylid nummer twee het Prinsenpaar compleet maakte, ook zij droegen een masker, logisch, want Page Nathalie zou door iedereen herkend zijn.

Page Nathalie is namelijk vanaf klein meisje al betrokken bij de Dolle Instuivers, haar bere-trotse vader zit in de Raad van 11 en zelf danste ze jaren bij de Prinselijke Garde.

Nadenken?

Prins Willem III, die in het dagelijkse leven Willem Drieling heet, was erg blij toen hij gevraagd werd als Prins: “Ik vond het fantastisch!” Voor de vorm mocht hij er nog over nadenken, maar dat was niet echt nodig. Met zijn echte prinses thuis heeft hij 2 kleine kinderen, dus haar als Prinses meenemen, ging wat moeilijk maar met Page Nathalie had hij het goed getroffen.

Willem III komt eigenlijk uit Amsterdam maar woont al ruim een decennium in Renkum. In het dagelijkse leven is hij taxichauffeur en acteur. In diverse Nederlandse series én films heeft hij een rol gehad. Zo speelde hij in ‘Lek’, ‘Van God Los’ en ‘Wildschut’ en had hij prinsenuniformrollen in series als ‘Baantjer’ en ‘Flikken Maastricht’.

Maar de rol van Prins Carnaval is hem wel op het lijf geschreven. “Ik ben dol op Carnaval,” zo vertelt hij: “en hier in Renkum is het altijd leuk en gezellig.”

Geweldig

Prins Theo…herstel: voormalig Prins Theo de Duiker heeft een geweldig jaar achter de rug zo vertelde hij. Met zijn partner Linette heeft hij tijdens zijn carnavalsregeerperiode de grootste lol gehad en hij beaamt wat Prins Willem III zegt: “Carnaval in Renkum is zo leuk!”

Het Prinsenkostuum moest hij vanavond dus afstaan aan Prins Willem III. Erg? “Ach nee, je kan maar één keertje Prins zijn bij De Dolle Instuivers en het was een eer dat te zijn, nu is een ander aan de beurt.”

De steek

Na de bekendmaking moest Prins Willem III nog een echte carnavalsprins worden. Op het podium stond zijn kostuum, inclusief de met veren getooide steek en zijn scepter al klaar. Nadat hij er uit zag als De Prins van de Dolle Instuivers, mocht hij zijn proclamatie voorlezen. De proclamatie is een openlijke bekendmaking van de Prins waarin hij vertelt wat hij tijdens zijn reageerperiode belangrijk acht.

Als Amsterdammer bleek hij behoorlijk op de hoogte van het Renkumse en maakte onder andere bekend dat hij vond dat de huurprijzen in de Renkumse Dorpsstraat eens naar beneden moesten. Hij riep op daar maar eens snel wat aan te doen.

Fred Hageman filmde de avond met optredens van de dansgardes, het afscheid van Theo de Duiker en natuurlijk de bekendmaking van Willem III en zijn Page Nathalie. Het Duo Lang en Breed verzorgde de live muziek van de avond.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen