Gemeente Renkum stapt per 1 januari 2018 over op groene energie

Foto: Steppinstars, pixabay

De gemeente Renkum gaat per 1 januari 2018 samen met 15 andere gemeenten uit de regio Arnhem-Nijmegen gezamenlijk duurzame, groene energie inkopen.

De aanbesteding is uniek omdat de duurzame energie uiteindelijk helemaal regionaal moet worden opgewekt. Sommige energiebronnen moeten nog gerealiseerd worden.

Energieneutrale regio

In Nederland is dit de eerste aanbesteding waarin dit expliciet is vastgelegd. De regio Arnhem-Nijmegen wil energieneutraal zijn in 2050 en de gemeente Renkum heeft de ambitie dat in 2040 al te zijn.

De aanbesteding zal uiterlijk 1 december gepubliceerd worden en dan kunnen energieleveranciers hun aanbieding doen. Eind juni 2017 zal de definitieve gunning plaatsvinden met een looptijd van 5 jaar en een verlengingsoptie van 15 jaar.

100% Groene energie

Na 5 jaar moet de gegunde partij de toegezegde percentages hebben bereikt. De aanbieders worden uitgedaagd zo snel mogelijk 100% groene stroom te realiseren uit duurzame bronnen in de regio.

Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Heumen, Lingewaard, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Westervoort, Wijchen en Zevenaar zijn de samenwerkende gemeenten in deze regio en deze aanbesteding.

Verheugd

GroenLinks Renkum toont zich verheugd over deze ontwikkeling. Fractievoorzitter Charlotte de Roo ziet dit als een beslissende stap op weg naar een klimaatneutrale gemeente in 2040.

“Deze aanbesteding zal de duurzame energiemarkt stimuleren door het regionaal opwekken van groene energie. Dit heeft tevens een positief effect op de regionale economie, meer banen in onze regio. De gemeente geeft nu eindelijk ook het goede voorbeeld. Schone energie is de slimste keuze!”

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen