Een kijkje op de bouwplaats van MFC Doelum in Renkum

In het gezelschap van een select groepje mensen mocht de pers een kijkje komen nemen op de bouwplaats van het MFC Doelum. Met een officieel tintje want er werden tevens een aantal handtekeningen gezet.

Afspraken tussen de gemeente Renkum, de beheersstichting en een paar verenigingen werden vastgelegd maar eerst was er een rondgang over de bouwplaats en werd daarna het businessplan gepresenteerd.

Het is al goed te zien hoe groot het nieuwe multifunctionele centrum gaat worden. Er wordt hard gewerkt en er zit weinig tegen, ook het weer niet, tijdens vorst en regen kan er doorgewerkt worden.

Beweegbare bodem

Een grote fitnessruimte, een sportzaal met daarnaast de kleedruimtes, horeca met keuken en twee zwembaden zijn globaal de functies die in MFC Doelum te vinden gaan zijn.

Er komt een wedstrijdbad van 25 meter en een doelgroepenbad. Het doelgroepenzwembad is een bijzondere. Het heeft een beweegbare, extra bodem die straks omhoog kan zodat de diepte van het zwembad minder wordt.

Het water verdwijnt onder die bodem zodat er geen opvangruimte nodig is. Zo is het bad geschikt te maken voor allerlei doeleinden zoals babyzwemmen, kinderen, ouderen en sporten in het water.

Kelder

We namen ook een kijkje in de kelder waar de installaties voor de zwembaden zoals de zuiveringsinstallatie en de pompen al klaar staan. Logisch, ze zijn zo groot dat ze er achteraf nooit meer in hadden gekund.

Via een wankele, doch vastzittende ladder kon het gezelschap ook boven een kijkje nemen. Daar komt de horeca te zitten, mooie ruimte voor een kantine waar je uitzicht hebt over de fitnessruimte, de zwembaden en de sportzaal. Via de kantine kom je op de tribune die weer goed zicht op het wedstrijdbad heeft. De tribune ‘hangt’ nu als het ware hoog tussen de twee baden in.

Langs het bad komt het daglicht binnen door een ruime raampartij vanaf de vloer waardoor je tevens Renkum inkijkt. Aan de zijkant van het doelgroepenbad zitten de ramen hoger, maar ook over de hele lengte.

De horeca krijgt een keuken waar dus ook voedsel bereidt kan worden. Geen drie-gangen menu’s, zo benadrukt Jos Buijs later, voorzitter van de beheersstichting, het is niet de bedoeling dat er concurrentie ontstaat met de huidige horeca.

Het is wel de bedoeling dat de horeca zo veel mogelijk open is. Liefst van maandag tot en met zondag, dat zal ook te maken MFC Doelumhebben met het aantal vrijwilligers op wie het MFC straks kan bouwen.

Van Rijnkom naar Doelum

Na de rondgang komt het gezelschap weer terug in de Rijnkom, die nog even blijft staan tot MFC Doelum af is. De naam Doelum mag dan bij sommigen een nare smaak hebben achtergelaten, deze naam op een gebakje smaakte toch prima!

De nieuwe naam zal even wennen worden, daar is ook Jos Buijs zich van bewust. Een nieuwe naam, voor een nieuw centrum biedt ook weer allerlei nieuwe kansen voor allerlei doeleinden.

Het buisness plan wordt uiteen gezet en de cijfertjes worden doorgenomen. Anderhalve ton is de jaarlijkse huur en het onderhoud kost ook ruim een ton. Flinke bedragen maar het bestuur is vastbesloten niet in de rode cijfers terecht te komen en kostendekkend te zijn.

Vrijwilligers

Dat wil het stichtingsbestuur mede bereiken door vrijwilligers. Deels komen die van de verenigingen af waar sowieso al vele vrijwilligers rondlopen. Zo staan er strakke afspraken in de overeenkomsten qua schoonmaak en gebruik. Iedere ruimte dient weer schoon en opgeruimd te zijn als men klaar is.

Daarnaast wordt er gerekend op meerdere vrijwilligers zodat Doelum straks ook 7 dagen open kan zijn. Mensen die het leuk vinden, maar ook belangrijk dat Doelum straks goed functioneert. Mocht dat niet lukken, zal het MFC minder vaak open kunnen en bevindt het bestuur zich toch ietwat in een penibele situatie.

Werkgroepen

Onder het bestuur komen straks verschillende werkgroepen die ieder hun deel op zich nemen. We noemen de verhuur, horeca en het beheer. Er zal al snel een vacature vrijkomen voor een manager-beheerder. Liefst is er één gevonden voordat MFC Doelum in juni 2017 opgeleverd wordt.

Diverse verenigingen krijgen hun clubhuis in Doelum, zoals zwem- en poloclub RZC, tennisvereniging Bakkershaag en korfbalvereniging DKOD. Aan de tennisbanen en de korfbalvelden wordt begonnen zodra Doelum klaar is en de Rijnkom afgebroken is.

Een delegatie van carnavalsvereniging vertelt dat ook zij vollop gebruik zullen maken van Doelum, maar daar zij geen clubhuis hebben, wordt er vandaag ook geen overeenkomst getekend. Het carnaval 2017 wordt nog gewoon in de Rijnkom gevierd en het Dolle Instuiverspodium gaat straks gewoon mee!

Jongeren

Het willen organiseren van feesten voor de Renkumse jeugd ging door diverse redenen wat moeilijk in de Rijnkom, maar in Doelum is daar meer ruimte voor. Iedereen die straks iets leuks wil organiseren is welkom zich tegen die tijd te melden. Voor vergunningen moet men nog steeds bij de gemeente zijn, maar men is met Doelum vast van plan een succes te worden en daar hoort iedereen bij!

MFC Doelum
Wethouder Erik Heinrich schudt voorzitter Jos Buijs de hand na het tekenen van de overeenkomst

Lees ook: 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen