Lichtjes op oorlogsgraven kerstavond 2016 Oosterbeek

Het was druk op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek met Kerstavond. Veel mensen waren er om kaarsjes aan te steken en de lichtjes op de oorlogsgraven te zetten.

Het waaide en erg warm was het niet, maar dat boeide zo te zien weinigen.

Candlelight

Sommigen liepen met dozen vol rouwlichtjes en zetten die her en der voor de grafstenen. Of ze hadden lege glazen potjes meegenomen en lieten daar een brandend waxinelichtje in zakken. Helaas waaide de wind sommigen toch uit, al werden de meesten toch snel weer aangestoken.

Anderen liepen rond met zaklampjes om een aantal specifieke graven te voorzien van lichtjes en ook de monumenten werden vol kaarslicht geplaatst.

Traditie

Dit moet welhaast de snelstgroeiende traditie ooit zijn. Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee. Op de Canadese begraafplaats in Holten gebeurde dit al 25 jaar en hij vond dat dit in heel Nederland moest kunnen. Hij zette een Facebook actie op en het werd massaal opgepikt. Op meer dan 140 plaatsen stonden die kerstavond kaarsjes op oorlogsgraven.

Dit jaar staat de teller op 260 locaties en het bleef niet bij Nederland. In Normandië, Frankrijk werden in 2015 ook lichtjes geplaatst. Dit jaar werden in Engeland en Duitsland ook oorlogsgraven verwarmd met een flakkerend vlammetje. Grote, bekende begraafplaatsen, maar ook de wat kleinere. Klik hier voor een kaart waar alle plaatsen te vinden zijn.

Dreyeroord werd deze kerstavond tevens verlicht. Net als op andere plekken werden hier tijdens de oorlog vele soldaten begraven. Later werden ze overgeplaatst naar de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

Lichtjes op oorlogsgraven

Cookieinstellingen