Wel schaatsen of niet schaatsen, dat is de grote vraag!

De Renkumse ijsbaan in wording bij zonsondergang
Foto: Renkum Nieuws

Het zal de meeste gestelde vraag zijn van de afgelopen dagen: kunnen we al schaatsen? De ijsmeesters van Renkum en Oosterbeek weten daar alles van!

Niet alleen over de vaak gestelde vraag, ook het antwoord. In Renkum is het vooralsnog nee, in Oosterbeek varieert dat per dag.

Vooruit op ijs in Renkum

Bij ijsvereniging Vooruit in Renkum is momenteel haast iedere dag wel iemand aanwezig. Ze zijn druk met het bouwen van het nieuwe honk. IJsmeester Joop van de Gronden, die overigens hard meewerkt, controleert daarnaast regelmatig het ijs.

“En Joop, kunnen we al schaatsen?” “Nee, helaas nog niet, het ijs is nog lang niet dik genoeg!” Tien centimeter dik moet het ijs bij het Renkumse Beekdal zijn voordat Joop toestemming geeft de baan te openen. “Het ijs is tussen de 4-5 centimeter, maar ik ben wel voorzichtig positief. Het blijft even afwachten.”

De baan moet zich gaan vormen op grasland, het ijs moet dan goed dik zijn om veilig te zijn voor de grote hoeveelheid mensen. Je kunt de Facebookpagina van de club in de gaten houden en ook de website wordt goed bijgehouden, zo ben je zo snel mogelijk op de hoogte wanneer het ijs dik genoeg is.

Rondje schaatsen in Oosterbeek

Waar in het Renkum één groot grasveld is waar het ijs zich op moet vormen, is in Oosterbeek de baan ovaal en de ondergrond van beton zorgt ervoor dat we daar veel eerder kunnen schaatsen. IJsmeester Sjon Grobbee is druk doende, de hele week al. “En Sjon, kunnen we al schaatsen?”

schaatsen
Oosterbeekse ijsbaan

“Drie centimeter is hier genoeg om te kunnen schaatsen, maar dan moet het wel echt vast zijn! De zon kan soms wel roet in het eten gooien, al vriest het. We hebben grote schermen langs de baan geplaatst zodat de zon geblokt wordt en de warmte het ijs niet kan verwarmen. Schaatsen? Nou, soms wel, soms niet. We bekijken het per dag.”

Door de ligging van de baan en de zonnestralen kan het ook gebeuren dat een deel van de baan niet toegankelijk is omdat het ijs daar niet sterk genoeg is. Hele nachten zijn vrijwilligers bezig om water op de baan te brengen, hoe harder het vriest hoe sneller er een tweede laag water overheen kan. “Bij 10 graden onder 0 kunnen we laag na laag op de baan brengen, maar bij deze temperaturen moeten we langer wachten tot de wagens weer kunnen rijden.”

Deze zaterdag was de baan de hele dag gesloten. De zon scheen mooi maar het was ook boven 0 graden. Vannacht worden de gaten gevuld en weer water gereden. De baan is morgen (zondag) open van 11:00 tot 16:00, dus ja, in Oosterbeek kan er geschaatst worden! Helaas is het niet mogelijk om al rond te schaatsen, maar ijs is ijs!

Houd de Facebook pagina van de club goed in de gaten (ook zichtbaar als je geen Facebook hebt) die wordt dagelijks een paar keer ge-update met de vorderingen. De website van de club wordt voorzien van foto’s en video’s. De luchtfoto’s en video’s zijn gemaakt door Frank Versteegh!

Wil je schaatsen op natuurijs, kijk dan hier!