Voorlopig programma Bevrijdingsfeest 2017 Wageningen bekend

Foto: Wageningen Nieuws

Het programma voor het Bevrijdingsfeest 2017 in Wageningen is vrijdag om vijf voor vijf bekend gemaakt, samen met de voorlopige line-up van bands en artiesten.

Op 4 en 5 mei staat Nederland stil bij de capitulatie die 72 jaar geleden in Wageningen getekend is. In en vanuit de Stad der Bevrijding worden door het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (kort: Wageningen45) een veelal activiteiten georganiseerd om bij vrede en vrijheid stil te staan.

Thema-activiteiten

Het Bevrijdingsfestival Wageningen is niet zomaar een muziekfestival. Het is een festival met een boodschap. De organisatie wil bezoekers stimuleren om meer na te denken waarom Nederland op 5 mei feest viert en wat de waarde van vrijheid is.

Om dit voor elkaar te krijgen worden – naast de muziekpodia – zogenaamde thema-activiteiten georganiseerd, waaronder het 5voor5 moment. Dit om de bezoeker bewust(er) te laten worden van het belang van vrede, vrijheid, veiligheid en mensenrechten in het verleden en de toekomst.

Alle thema-activiteiten staan in het teken van het thema van 2017 ‘Geef vrijheid door’ met als invalshoek ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’.

5 voor 5 moment

Wekelijks, op vrijdag om 5 voor 5 (16.55 uur), wordt er een artiest of band bekend gemaakt via de Facebookpagina van het Bevrijdingsfestival Wageningen. Er is bewust gekozen voor dit specifieke tijdstip om aandacht te vragen voor het 5voor5 moment op 5 mei.

Om 5 minuten voor 5 staat de organisatie met alle bezoekers van de Bevrijdingsfestivals in het land, bijna één miljoen mensen (!), 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat het hele land in vrijheid een feest kan vieren en dat ook aan het doen is, maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival wordt de bezoeker meegenomen in dit symbolische moment.

Om te laten zien dat bezoekers de vrijheid doorgeven kan men een selfie versturen via Twitter met #5voor5, Facebook.com/5voor5 of per telefoon naar 06 1419 5555. Tijdens het 5voor5 moment worden deze selfies getoond op het videoscherm.

Plantsoen van de Vrijheid

Het Plantsoen van de Vrijheid is ingericht om op interactieve wijze aandacht te vragen voor verschillende projecten van ideële organisaties. Dit jaar zijn er o.a. bijzondere samenwerkingen met Loesje (workshops creatief schrijven), de Rode Kruis-jubileum tentoonstelling (i.v.m. 150 jarig bestaan) en het speeddaten met veteranen verzorgd door het Veteraneninstituut en de StickerStemWijzer van Prodemos.

Programma Bevrijdingsfestival Gelderland 2017

Hoofdpodium
Diggy Dex was al bekend gemaakt, maar andere artiesten die op het Hoofdpodium optreden zijn: DI-RECT, Thijs Boontjes dans- en showorkest, Douwe Bob, My Baby en The Dirty Daddies.

Sena Performers Stage
Het Sena Performers Stage is verhuisd! De programmering, verzorgd door Popcultuur Wageningen, wordt afgewisseld met het hoofdpodium en is te vinden op terrein Duivendaal. De artiesten dit jaar zijn: The Grand East, Canshaker Pi, Money & The Man, Singer-songwriter Daimy Lotus en Blue Marble.

Tijdens het Bevrijdingsfestival creëert Sena, de rechtenorganisatie voor artiesten en producenten, een podium voor regionaal, aanstormend muziektalent: het Sena Talent Stage.

DanceSquare
Aankomende editie van het Bevrijdingsfestival kunnen dance- en houseliefhebbers weer genieten van hét danceplein: DanceSquare. De complete line-up zal z.s.m. bekend worden gemaakt.

Beuningplein
Thomas Toussaint Band, Jeff Jensen Band (USA), J.J. Sharp Band (NL), Rob Tognoni (AUS) en Etta James Experience geven een optreden op het Beuningplein.

Tribute²
Het voormalig Torckpark podium verplaatst naar de Gevangentoren en verrast bezoekers met de mooiste tributes aan de beste muziek aller tijden. De programmering wordt verzorgd door LoburgLive.

Kabaal am Gemaal
Op Kabaal am Gemaal, één van de oudste en hardste podia op het Bevrijdingsfestival Wageningen, treden in 2017 o.a. de Engelse band Ferocious Dog en ska-punkband De Hardheid op. Deze laatste band treedt eigenlijk niet meer op, maar maakt voor Bevrijdingsfestival Gelderland graag een uitzondering. De vrijwilligers van Popcultuur Wageningen programmeren op Kabaal am Gemaal alternatieve pop- en rockbands.

Torckpark
De kleine bezoekers van het festival kunnen in tegenstelling tot voorgaande jaren terecht in het Torckpark waar zij kunnen genieten van diverse activiteiten. Deze oase van rust biedt tussen 12.00 en 18.00 uur een programma voor kids van alle leeftijden.

Salverdaplein
Het Salverdaplein is hét podium met de grootste variatie aan wereldmuziek met onder andere optredens van The Dubbeezz, Los Paja Brava en de Chileense studentenband uit Wageningen: Saonda. Vanaf dit jaar wordt de organisatie verzorgt door Baobab Music.

Markt
Dit jaar wordt het één en al gezelligheid op de Markt met Nederlandstalige feestmuziek. Onder andere de Snollebollekes, Martin Dams en Pascal Redeker (bekend van Toppers in Concert) bouwen op 5 mei een feestje.

De voorlopige programmering van het Bevrijdingsfestival Gelderland is te vinden op www.bevrijdingsfestivalgelderland.nl en zal in de loop worden aangevuld met meer artiesten en/of bands. Daarnaast worden wekelijks pleinen, artiesten of bands uitgelicht via de Facebookpagina: Bevrijdingsfestival Wageningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen