GrowApp: maak een timelapse-video van de lente in je eigen omgeving

Foto: LittlePeanut-pixabay

De lente is begonnen! De natuur verandert per dag en hoe leuk is het niet dat in beeld te brengen? Sinds kort kun je dat met een animatie doen.

Met de GrowApp kun je animaties maken van hoe de lente zich ontwikkelt door foto’s te maken van bomen, tuinen of complete landschappen. De app maakt direct na het nemen van een nieuwe foto een timelapse-video waarmee de seizoensveranderingen vastgelegd en zichtbaar worden.

Timelapse-video van de lente

Om nog beter inzicht te krijgen in het effect van klimaatverandering op de natuur introduceren De Natuurkalender van Wageningen University en het internationale wetenschaps- en onderwijsprogramma GLOBE vandaag de GrowApp. Met deze app wordt het heel eenvoudig om de continue veranderingen in de natuur rondom ons heen in beeld te brengen en te onderzoeken.

Het wisselen van de seizoenen gaat geleidelijk. Met de innovatieve smartphone-fotografie in de GrowApp wordt het mogelijk om de veranderingen in onze directe omgeving vast te leggen en versneld terug te kijken in een timelapse-video. Om een mooie animatie te krijgen helpt de app om een nieuwe foto op dezelfde plaats en in dezelfde richting te maken.

De app geeft aan waar de fotolocatie is en de eerste foto uit de serie wordt transparant weergegeven zodat je een nieuwe foto er precies overheen kunt leggen. Na elke nieuwe foto wordt de animatie direct bijgewerkt. Iedereen met de GrowApp kan aan elke animatie foto’s toevoegen. Alle foto’s en animaties zijn direct zichtbaar op www.GrowApp.today.

Groene golf in Europa

Via GLOBE worden leerlingen uit 17 Europese landen opgeroepen om mee te doen en de ‘groene golf’ vast te leggen en te onderzoeken. Deze ‘groene golf’ zie je ook vanuit de ruimte doordat de lente eerder in het zuiden begint dan in het noorden van Europa.

De focus ligt op zes plantensoorten: zomereik, hazelaar, beuk, ruwe berk, zure kers en winterlinde. Iedereen kan zo eenvoudig de verschillen in groeiontwikkeling tussen deze soorten op verschillende plaatsen in Europa vergelijken. Lesmateriaal is beschikbaar op www.globenederland.nl/growapp of op de GrowApp pagina’s van Nature Today.

Download de app op: www.growapp.today. De app is momenteel alleen beschikbaar voor Android toestellen. Een versie voor iPhones zal over een paar weken beschikbaar zijn.

Bron: Wageningen Universiteit