Gezellige nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis

Jean Paul Gebben tijdens de nieuwjaarsreceptie 2016
Jean Paul Gebben tijdens de nieuwjaarsreceptie 2016
Foto: Renkum.Nieuws

Het gemeentehuis van de gemeente Renkum in Oosterbeek was maandagavond uitnodigend verlicht voor de nieuwjaarsreceptie. Doorgaans betreedt men het gemeentehuis door de vooringang op de begaande grond, maar een lange streng verlichting langs de trap gaf aan dat het nu bovenin de raadszaal te doen was.

De statige deuren werden opengedaan door een vriendelijke meneer en mevrouw die de deuren daarna ook weer sloten om de kou buiten te houden. De gang was gevuld met vrolijke mensen, de catering draaide op volle toeren. Bijna niemand stond zonder een drankje en als dat wel zo was, kwam er al gauw een dame met dienblad langs om wat aan te bieden. Lekkere hapjes ontbraken ook niet. Net als, hoe kan het ook anders, heerlijke oliebollen met poedersuiker.

Nieuwjaarsreceptie 2016 gemeente Renkum

Het wachten was op de speech van burgemeester Jean Paul Gebben maar zolang het muzikale duo op het podium stond, was daar nog geen sprake van. Een pianist speelde rustige muziek op een zwarte vleugel en naast hem de chique geklede zangeres die onder andere ‘Hello’ van Adéle zong. Toen zij het podium verlieten kreeg burgemeester Gebben haar microfoon. Een zangmicrofoon. Maar, zo beloofde hij grappend, dat betekende niet dat de burgemeester nu ging zingen

Vluchtelingen en Renkum, waarom gebeurd er niet meer?

Nadat burgemeester Gebben iedereen de beste wensen voor 2016 overbrengt en even de strijd aanhaalt die hij ieder jaar weer heeft met het maken van de speech, gaat hij over op een actueel onderwerp: de stroom vluchtelingen. Hij legt uit waarom de gemeente Renkum geen vluchtelingen opvangt, terwijl zij zich wel beschikbaar heeft gesteld. De COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is op het moment op zoek naar plekken waar men wel 600 mensen kan opvangen en die zijn er simpelweg niet in de gemeente.

Niet piepen maar doorpakken

De burgemeester spreekt vol lof over een aantal inwonersinitiatieven binnen de gemeente, zoals de muziektent in Heelsum. Ook werden alle genomineerden voor de verkiezing van het burgerinitiatief 2015 genoemd. Allemaal initiatieven gestart door bewoners en vaak gesteund door de gemeente met financiële middelen. Geen mensen die zeggen: gemeente ik wil graag dit of dat, kun je daar voor zorgen? Maar burgers die een idee uitwerken, met een gedegen plan bij de gemeente aankomen en wat hulp vragen. Een mooie win-win situatie.

Ook slim in het kader van de bezuinigingen. Zo wilde de gemeente Renkum af van de financiële zorg van de muziektempel in Heelsum en heeft de werkgroep dit gegeven opgepakt om daar nu zelf iets moois neer te gaan zetten. Een zorg minder voor de gemeentelijke portemonnee, hoewel die wel het groot onderhoud van de tent blijft betalen.

Het werk wat er gedaan is in de dorpen om de centra leefbaarder te maken heeft ook de bewondering van Gebben. Het gemopper in Oosterbeek bij het opnieuw aanleggen van de Utrechtseweg dat positief veranderde in Oosterbreak: ‘Werk aan de weg, win in de winkel’ en ondernemersvereniging Renkum Centrum die druk doende zijn het centrum van Renkum aantrekkelijker te maken.

De complimenten gaan ook uit naar de samenwerking tussen politie, de gemeente en het OM. In 2014 was het criminaliteitscijfer in de gemeente al gedaald, die daling heeft zich in 2015 voortgezet en daarnaast is ook de oplossingsratio gestegen. Minder misdaad en meer criminelen opgepakt, alweer win-win.

Omdenken is de toekomst, maar dat kunnen ze dus al in Renkum

Anders gaan denken is de boodschap van burgemeester Gebben. Anders, om slimmer met financiële middelen om te gaan. Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Dat die omslag in 2015 al aanwezig was, is wel te zien aan de vele initiatieven die burgers zelf namen om iets te behouden, iets nieuws op te starten of ergens weer nieuw leven in te blazen. De samenwerking tussen burgers en gemeente is daarin zeer belangrijk.

Programma 2016

In 2016 gaat de eerste schop de grond in voor de bouw van het MFC (MultiFunctioneel Centrum) in Renkum, de renovatie van de concertzaal wordt afgerond en er wordt geïnvesteerd in de leegstand van de winkels in Renkum, maar wel samen met de winkeliers.

Het eind van de bezuinigingen is in zicht, vertelde de burgemeester en de financiële toekomst ziet er positief uit. In de bouwsector is dat al merkbaar; er wordt weer gebouwd en gerenoveerd.

Ten slot: die belangrijke brief

Iedereen heeft het wel eens moeilijk en heeft een steuntje in de rug nodig. Onze burgemeester heeft dat ook wel eens gehad, hij kreeg toen wat brieven die hem erg goed deden en daarom heeft hij eind 2015 ook weer een brief geschreven. Aan iemand die dat verdiende en even een steuntje in de rug kon gebruiken.

Omdat een brief zoveel meer zegt dan een kerstkaartje. Zo laat je weten dat je echt even aan hem of haar hebt gedacht en dat steuntje is zo belangrijk. Dat zouden we allemaal eens moeten doen.

Nieuwjaarsreceptie 2016 gemeente Renkum

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen