112

Bijeenkomst inbraakpreventie en WhatsApp-buurtwachten

Foto: AD

De politie organiseert woensdag 20 januari een bijeenkomst over inbraakpreventie op het gemeentehuis. Ook het opzetten van een WhatsApp-buurtwacht wordt uitgelegd.

Tijdens de donkere dagen worden er meer inbraken gepleegd en de politie geeft deze avond tips over het zo veel mogelijk voorkomen van woninginbraken. Naast uitleg over Burgernet wordt er over buurt-whatsappgroepen gesproken waarmee burgers elkaar op de hoogte stellen van verdachte situaties. Dit preventiemiddel wordt inmiddels effectief ingezet in diverse andere buurten van Nederland.

Inbrekers mijden WhatsApp-buurten

De universiteit van Tilburg deed onderzoek naar het gebruik van de WhatsApp-buurtwacht. In Tilburg zijn duizenden mensen aangesloten bij zo’n groep en dat leidde tot halvering van alle inbraken. Er werden 35 buurten onderzocht en gemiddeld daalde het aantal inbraken van 60 naar 30.

Bij een verdachte situatie wordt eerst 112 gebeld, dan wordt een bericht met de WhatsAppgroep gedeeld waarop andere bewoners kunnen reageren. De berichten worden naar de politie doorgezet en op deze manier werden in Tilburg al tien inbrekers op heterdaad betrapt.

Inbrekers in de gemeente Renkum

In november 2015 werden er nog 28 inbraken of pogingen daartoe gedaan in onze gemeente en in december waren dat er 11. Dat is wel stukken minder maar de donkere dagen zijn nog lang niet over.

Er schijnen al enkele buurten in de dorpen bezig te zijn met het opzetten van groepen. Daarom deze bijeenkomst, dat mogen er best meer worden.

De inbraakpreventieavond begint 20 januari om 19:30 in de raadzaal van het gemeentehuis en eindigt rond 21:00

Buurtpreventie-WhatsApp
Buurtpreventie buurt Meerhoven, Tilburg
Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen