Duizendknoopbrigade voor de bestrijding van Japanse Duizendknoop

28 apr 2017, 11:38 Nieuws
bentheimers september 2016 9
Renkum Nieuws

Een primeur voor Nederland! De Renkumse duizendknoopbrigade. Niet alleen Bonte Bentheimer varkens maar ook vrijwilligers in de gemeente Renkum gaan de strijd aan met de Japanse duizendknoop.

De Japanse duizendknoop is een exotische plant die voor veel overlast zorgt.

Duizendknooptaart

Woensdag 10 mei 2017 om 19.30 uur geeft wethouder Wendy Ruwhof het startschot voor de Renkumse duizendknoopbrigade in de Ontmoetingskerk, Bentincklaan 7 te Doorwerth. Bewoners die deze woekerplant willen aanpakken zijn van harte welkom op de startavond.

Zij worden getrakteerd op koffie/thee met een stuk duizendknooptaart. Op 17 en 20 mei zijn de eerste werkdagen van de kersverse vrijwilligersgroep.

De Japanse duizendknoop is een woekerende plant die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. De plant verdringt andere planten en vormt zo een bedreiging voor de natuur. Belangstellenden krijgen op de startavond op 10 mei meer informatie over de plant en hoe deze te bestrijden.

Bonte Bentheimers

Na de inleiding door de wethouder vertelt projectleider Jan Oldenburger van Probos over de resultaten van een onlangs afgerond langjarig onderzoek naar de bestrijding van de plant. In Oosterbeek loopt een heel andere proef, namelijk met Bonte Bentheimer varkens.

Norbert Mergen deelt zijn ervaringen of de varkens nou echt de duizendknoop opvreten. De duizendknoopbrigade is een initiatief van Henny Tax uit Doorwerth. Hij legt uit hoe vrijwilligers handmatig en zonder gif toch de plant kunnen bestrijden. Na de startavond op 10 mei gaan de vrijwilligers meteen aan de slag.

Voor mensen die doordeweeks de handen uit de mouwen steken is dat op woensdagochtend 17 mei. Voor de zaterdagse vrijwilligers is de eerste werkdag op 20 mei gepland.

“Het zou geweldig zijn als we samen de plant terugdringen”

Initiatiefnemer Henny Tax graaft met zijn vrouw in de omgeving plekken met duizendknoop af, om de plant zo uit te putten.

“Als je er maar snel genoeg bij bent, kun je als inwoner echt het verschil maken. Ik doe dit nu pas een paar jaar maar zie al resultaat. Het zou geweldig zijn als steeds meer mensen zich aansluiten en we de plant samen echt terugdringen. Ik zie zelfs voor me dat er in alle dorpen in de gemeente een actief clubje ontstaat.”

Hij heeft de samenwerking gezocht met IVN Zuidwest Veluwezoom en subsidie verkregen van Provincie en gemeente. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is ingeschakeld om het opstarten van de brigade te organiseren.

Waarom en hoe bestrijden?

De Japanse duizendknoop groeit ontzettend snel en heeft een dicht bladerdek. Er ontstaat begroeiing die alleen nog maar uit duizendknoopplanten bestaat waardoor onze eigen, inheemse plantensoorten verdwijnen. De wortels groeien ondergronds sterk uit en kunnen zelfs tegels en funderingen van huizen wegdrukken.

Soms is de plant alleen nog met gif te bestrijden maar dit is natuurlijk geen wenselijke methode. Op plaatsen waar de duizendknoop net de kop opsteekt kunnen vrijwilligers zorgen dat de plant niet verspreidt en hopelijk verdwijnt. Dit gebeurt door het afmaaien van stengels en uitgraven van wortels.

Op de startavond 10 mei wordt dit verder toegelicht. Er wordt nog gewerkt aan een website waarop bewoners vindplaatsen van de duizendknoop kunnen melden. Die dan weer door de vrijwilligers aangepakt worden.

Vrijwilligers gevraagd!

Hoe meer mensen, hoe beter: bewoners die het leuk vinden om te helpen de plant op te sporen, uit te trekken of te graven zijn van harte welkom. Aanmelden en meer informatie bij de Renkumse duizendknoopbrigade en de mail .

Bron: Stichting Landschapsbeheer Gelderland