Oudste acacia robinia wordt gesnoeid

Acacia
Acacia
Foto: Renkum Nieuws

De enorme boom die op het voorplein van kasteel Doorwerth staat is de oudste acacia robinia van West-Europa, maar hij wordt nu gevaarlijk groot.

De acacia robinia is oorspronkelijk een Noord-Amerikaanse boomsoort die is vernoemd naar Jean Robin en zijn zoon Vespasien. De twee waren de lijfartsen van Hendrik IV van Frankrijk en brachten de boom naar Europa. Het eerste exemplaar werd in het Louvre in Parijs geplant.

Van drie naar een

In 1676 plantte graaf Anton, rijksgraaf van Aldenburg en destijds eigenaar van kasteel Doorwerth, drie robinia’s op het voorplein van kasteel Doorwerth. De andere twee werden eind 1800 geveild. De robinia die nu nog bij het kasteel staat overleefde dus zelfs de tweede wereldoorlog en is nu 340 jaar oud. De omvang van de stam zou inmiddels zeven meter zijn.

Snoeien voor behoud

Om te zorgen dat hij blijft overleven moet de mooie boom gesnoeid worden. GLK (Geldersch Landschap&Kasteelen) wil de boom zo lang mogelijk behouden, maar wel op een verantwoorde manier. De acacia is door zijn eigen gewicht al verzakt. In de zomer is er een grote tak afgebroken en het wordt tijd om te gaan snoeien.

Dat snoeien gaat rigoureus, maar liefst één derde van de kruin wordt verwijderd om te voorkomen dat de boom gaat overhellen en herstel niet meer mogelijk is. Maandag 8 februari begint ABL Boomverzorging uit Ede aan de klus.

snoei-acacia

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen