De ‘nieuwe’ ambtsketen van de burgemeester van Renkum

Foto: Renkum Nieuws

De burgemeester van Renkum heeft twee ambtsketens. Eén die gedragen wordt tijdens de Airborne gelegenheden en een ‘gewone’ voor overige activiteiten.

Bij de beëdiging van burgemeester Agnes Schaap vorige week, kreeg zij van wethouder Jasper Verstand een ge-upgrade ambtsketen omgehangen.

‘Veredelde schakelketting’

ambtskettingDe Airborne-ambtsketen is een mooie, uitbundige ambtsketen vol met symboliek, zo vertelde wethouder Verstand in zijn speech. Daar tegenover was de gewone ambtsketen maar een soort ‘veredelde schakelketting’ en hij was niet de enige die daar zo over dacht.

(Hier links zie je de keten om de nek van de heer Hein Bloemen toen hij nog waarnemend burgemeester was.)

Men had al eerder gesproken over een ‘upgrade’ van de keten binnen het gemeentehuis. Een keten die recht zou doen, niet alleen aan de gemeente Renkum (het wapen van Renkum staat op de munt) maar ook aan alle zes de dorpen in het groen.

Edelsmid

Een nieuwe burgemeester was volgens Jasper Verstand het juiste moment om de saaie ambtsketen eens aan te pakken.

Edelsmid Jan Koelewijn uit Doorwerth, die ook de Airborne-ambtsketen heeft ontworpen, werd door de gemeente gevraagd daar voor te zorgen. Jan maakte zes nieuwe munten die hij tussen de schakels zette en een extra rand om de bestaande munt met het wapen van Renkum.

Die munt kreeg ook een nieuwe bevestiging en aan de achterkant is een stukje ketting tussen gezet om het geheel weer een passende lengte te laten hebben. Met de zes munten ertussen is de keten immers een stuk langer geworden

ambtsketting
(klik op de foto voor vergroting)

Voor ieder dorp een munt met iets specifieks en speciaals:

  • Wodanseik – Wolfheze
  • Airborne Museum – Oosterbeek
  • Papiermonument – Renkum
  • Kerk op de heuvel – Heelsum
  • Rieten kapwoningen – Heveadorp
  • Kasteel Doorwerth – Doorwerth

Eenheid en diversiteit

Jan is, met recht, trots op de keten. De munten zijn gedetailleerd en het was leuk eraan te werken. De week voordat Agnes Schaap werd beëdigd is hij druk bezig geweest de gemaakte munten tussen de schakels te zetten.

De munten maakte hij dus al eerder en daar is heel wat tijd in gaan zitten. “Hoeveel weet ik niet hoor, dat heb ik niet bijgehouden!” lachte Jan. Maar als je hobby je werk is, is natuurlijk sowieso geen minuut verspild.

“Deze ambtsketen,” vertelde Jasper Verstand op het gemeentehuis, “laat de eenheid én diversiteit van onze zes dorpen in het groen zien.”

ambtsketting

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen