De Canadese troepen van 1944-1946 in Arnhem en Oosterbeek

Foto: NAC

De officiële presentatie van het boek ‘Canadezen in Arnhem en Oosterbeek’ vond vorige week in de Concertzaal in Oosterbeek plaats. Zaterdag signeert de schrijver bij Meijer & Siegers zijn boek.

Dit boek, geschreven door schrijver Laurens van Aggelen, is een eerbetoon aan de 33 Canadese militairen die begraven liggen op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

De tweede Slag

Zij sneuvelden tijdens of kort na de Slag om Arnhem in september 1944. De Canadese Defensie Attaché, kolonel Mike Hogan nam het eerste exemplaar van dit boek in ontvangst.

Dat deze militairen in Oosterbeek begraven liggen tussen de vele Britse en Poolse militairen en wat hun betrokkenheid was, is bij zeer velen – ook in de regio – onbekend. Hoewel er zeer veel over deze periode is geschreven is de rol van de Canadezen daarin altijd onderbelicht gebleven.

Dat geldt eveneens voor de belangrijke rol die de Canadese troepen hebben gespeeld tijdens de tweede Slag om Arnhem in april 1945, een periode waarover eveneens weinig in boeken is terug te vinden. Zeker ten aanzien van de rol die de Canadese troepen hierin hadden.

Wederopbouw

Na de bevrijding zijn de Canadezen bovendien nog geruime tijd in Nederland gebleven om te helpen bij de wederopbouw en bij het ruimen van mijnen in het verwoeste Arnhem en de directe omgeving.

Bij de bevrijding van Nederland zijn er gedurende de laatste oorlogsjaren ruim 7.600 Canadese militairen omgekomen.

De auteur

Laurens van Aggelen (Arnhem, 1964) is schrijver en heeft diverse boeken en talloze andere publicaties op zijn naam staan. Met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en militaire geschiedenis.

Zaterdag 8 juli is Laurens van 11:00 tot 13:00 in boekhandel Meijer & Siegers aan de Utrechtseweg 208 in Oosterbeek. Je kunt daar je exemplaar door hem laten signeren en natuurlijk is het boek daar ook te koop.

Mooie dag die aansluit op de Veteranendag die voor de 10e keer in Renkum gehouden wordt aan de overkant op het Raadhuisplein.

Titel:Canadezen in Arnhem en Oosterbeek
Subtitel:De vergeten inzet van de Canadese troepen (1944-1946)
Auteur:Laurens van Aggelen
Uitgeverij:White Elephant Publishing
ISBN:978-90-79763-18-4
Uitvoering:paperback, full colour
Pagina’s:128

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen