Commando-overdracht van de 11 Luchtmobiele Brigade in Oosterbeek

Het is ongebruikelijk dat burgers bij een commando-overdracht van defensie aanwezig zijn. Toch konden vele inwoners de commando-overdracht van de 11 Luchtmobiele Brigade donderdag bijwonen bij het Airborne Museum.

Voor de officiële overdracht werd er een demonstratie operatieconcept gehouden.

25 Jaar

Dat burgers de ceremonie bij konden wonen heeft alles te maken met het 25-jarig bestaan van de 11 Luchtmobiele Brigade. In september opent een expositie in het Airborne Museum over de rode baret die de 11e ook draagt. De rode Baret viert zijn 75-jarige bestaan. Ook de beëdigingen van de militairen vinden dit jaar op Hartenstein plaats.

Het duurde even voor alle rode baretten opgesteld stonden op het grasveld voor het museum. De 350 militairen marcheerden over de Utrechtseweg het grasveld op, onder begeleiding van marsmuziek door de Falcon Guards, de Dutch Militairy Pipes and Drums.

Daarna kwamen de VIP’s, zoals burgemeester Agnes Schaap, en de hoge militairen het veld op en namen plaats op de tribune.

Pathfinders

De demonstratie begon met het droppen van pathfinders. Apache helikopters beveiligden de landingzone en door de luidsprekers op het veld kon je horen wat er in de Apache gezegd werd. Vanuit de lucht hebben ze goed zicht en begeleiden zo de parachutisten naar hun doel.

Het was goed te zien hoe goed er gemanoeuvreerd kon worden met de helikopters. Recht omhoog, recht naar beneden, zelfs op de zijkant vloog de Apache over de Naald en het veld.

Ze beveiligden ook het luchtruim voor de inkomende Chinook, daar zaten buiten Generaal-majoor Matthijssen en Brigade-generaal Ron Smits ook diverse voertuigen in. De Chinook landde achter het museum, prachtig dichtbij zodat je de cargo klep achterin zag opengaan.

Buiten beeld kwamen daar de generaals in de Luchtmobiel Speciale voertuigen uit die naar de voorkant van Hartenstein reden. Na een saluerende ronde langs de manschappen stapten beide heren uit.

Stilte

Matthijssen nam plaats achter de microfoon en vertelde over de diverse missies die hij geleid had. Dat waren indrukwekkende jaren geweest met ernstige gebeurtenissen zoals de MH17 en het omkomen van de twee militairen in juli 2016 om toen een mortier bij een schietoefening explodeerde.

Hij vroeg een minuut stilte voor sergeant der eerste klasse Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld. En stil was het. Zelfs de drone die daarvoor als een overmaatse mug boven het grasveld hing, was even geland.

Generaal-majoor Matthijssen bedankte de manschappen voor de afgelopen jaren en vroeg hen om de nieuwe commandant Brigade-generaal Ron Smits te steunen.

Ceremonie

Na de officiële ceremonie waarbij Matthijssen het commando overdroeg aan Smits door hem onder andere de vlag van de Brigade te overhandigen, sprak ook Smits enkele woorden. Hij gaf aan trots te zijn om de komende tijd het commando te voeren over de 11 Luchtmobiele Brigade en onder de indruk te zijn van de spirit en kracht van de rode baretten.

Daarna werd onder applaus Generaal-majoor Matthijssen, staand in de houding, weer van het veld gereden. Gevolgd door Smits op weg naar de Chinook achter Hartenstein om weer te vertrekken.

Klik op de foto bovenaan het artikel om de foto-serie te zien. Film is gemaakt door MFJGM Ahlrichs.

gallery
23911
Commando-overdracht van de 11 Luchtmobiele Brigade in Oosterbeek
Het is ongebruikelijk dat burgers bij een commando-overdracht van defensie aanwezig zijn. Toch konden vele
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/23911/commando-overdracht-van-de-11-luchtmobiele-brigade-in-oosterbeek/
2017-07-15T15:55:47+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2017/07/15152052/Overdracht-commando-11-Luchtmobiel-206.jpg
11 Luchtmobiele Brigade, Airborne Museum, Apache, Brigade-generaal Ron Smits, Chinook, Commando-Overdracht, Generaal-majoor Kees Matthijssen, Oosterbeek, operatieconcept, Renkum Nieuws, rode baret
Foto's, Nieuws