De raadswerkgroep Klimaatneutraal heeft donderdag 21 januari papierproducent
Parenco uit Renkum geprezen voor hun inzet op het gebied van duurzaamheid in energie. De gemeente Renkum wil in 2040 klimaatneutraal zijn en Parenco wordt gezien als een vooroplopend, Renkums bedrijf.
Om in 2040 klimaatneutraal te zijn moet er op alle gebieden nagedacht, aangepast en meegedacht worden. Daarvoor is de werkgroep Raads Thema Agenda (RTA) Klimaatneutraal opgericht.
CO2-uitstoot
Pieter Minderhoud (D66) maakt deel uit van de RTA en hij sprak de waardering uit voor Parenco uit naam van de werkgroep. De duurzaamheid op energiegebied hebben zij hoog in het vaandel staan. De papierfabriek verminderde de CO2-uitstoot met maar liefst 90% in de afgelopen jaren. Symbolisch worden zij daarvoor beloond met een Wakawaka lamp en een mooie bos bloemen. De algemeen directeur van Parenco, Geert Wassens bedankte de commissie en benadrukte dat hij de prijs deelt met het voltallige personeel van de fabriek. Enthousiast vertelde hij over de reeds verwezenlijkte successen op energiebesparing en de grote plannen die er zijn voor de toekomst.
Papier zal altijd nodig zijn
Dat papierfabrieken ten dode zouden zijn opgeschreven wees Wassens naar het land der fabelen. Parenco draaide tot 2009 met twee papiermachines, de PM1 en de PM2. De PM1 produceert met name papier voor folders. "Dagelijks een strook papier van 8,5 meter breed en lang van hier tot Valencia (Spanje), ongeveer 1800 kilometer." zo had Wassens eens berekend. Op jaarbasis is dat zo'n 260.000 ton papier.
De PM2 werd in 2009 gesloten door de afnemende vraag naar krantenpapier, maar op dit moment wordt er geïnvesteerd en hard gewerkt om de PM2 in juli 2016 weer operationeel te hebben. De machine wordt omgebouwd zodat er golfkarton voor verpakkingsmateriaal geproduceerd kan worden.
De verpakkingsmaterialen markt is juist groeiende en hiermee creëert Parenco meteen zo'n zestig extra arbeidsplaatsen. Zodra de PM2 operationeel is, zal de productie van papier met zo'n 125 ton toenemen. Met 385 ton papier op jaarbasis zal Parenco de grootst producerende papierfabriek in Nederland worden.
Eigen energie
Net als meeste papierfabrieken wekt ook Parenco haar eigen energie op. In 2013 stopte het proces om met hulp van turbines elektriciteit op te wekken. Dat ging middels gas en dat is niet alleen onrendabel, het geeft ook een hoge
CO2-uitstoot wat weer erg belastend is voor het klimaat.
Inmiddels wordt er energie (stoom) opgewekt in de bio-massa centrale van Parenco. 65.000 ton bio-massa zorgt ervoor dat er nagenoeg geen gas meer verstookt hoeft te worden. Zo ging de CO2-uitstoot in zes jaar tijd van 180.000 naar 12.000 ton per jaar: de 90% minder uitstoot.
Het ombouwen van de PM2 behelst niet alleen het kunnen produceren van golfkarton in plaats van krantenpapier. Er wordt flink geïnvesteerd zodat straks de reststromen kunnen vergisten waardoor ongeveer zes miljoen kub biogas verkregen wordt. Dat biogas wordt weer gebruikt om energie te leveren aan het productieproces.
Investeren voor besparing
Het besparen op energie en vermindering van energieverbruik is een vast onderdeel in de bedrijfsvoering van Parenco. Gericht investeren hoort daarbij en hierbij zijn drie prioriteiten:
- Investeren om energie niet in te hoeven zetten,
- Investeren om energie uit het proces te halen en weer opnieuw in te zetten,
- Investeren om de opwek efficiëntie te verbeteren.
Er gebeurde dus meer bij Parenco dan vermindering van de CO2-uitstoot. Zo leverde het installeren van LED-verlichting een jaarlijkse besparing op van een ton, vertrekken er alleen nog maar volle vrachtwagens met het eindproduct vanuit de fabriek en maken ze meer gebruik van transport over de Rijn.
Ook wordt er geen hout meer verwerkt als grondstof maar oud papier en men gebruikt zo min mogelijk van dat papier, om weer nieuw te maken. De hoge eisen aan het productieproces zorgen voor minder afval en minder afgekeurde producten.
Volgende, te onderzoeken stap: geothermie
De benodigde energie voor machine PM2 zal ook duurzaam moeten worden. Geothermie is zo'n duurzame bron. Hierbij wordt grondwater met een hoge temperatuur van diep uit de grond omhoog gehaald. De stoom die hierbij vrijkomt kan omgezet worden in energie en daar mee kan Parenco de productieprocessen weer laten draaien.
Wakawaka
Tachtig uur fel, duurzaam en veilig licht geeft de WakaWaka-lamp na 5-10 uur zon. Voor iedere gekochte lamp wordt er één lamp naar een derde wereld land verzonden waar ze erg blij zijn met deze lampen.
Juist voor landen die geen elektriciteit hebben is de
Wakawaka lamp een uitkomst, de zon schijnt daar vaak het hele jaar door en zo kan men 's avonds toch de boel verlichten.
Geert Wassens verzekerde de werkgroep dat de lamp ook bij Parenco zeer welkom en bruikbaar is.