Veteraan John Jeffries springt deze keer zonder risico op een schot

Foto: Baverstock and Pasley

De 95-jarige veteraan John Jeffries is niet bang uitgevallen, niet in september 1944 en 73 jaar later nog steeds niet. 15 september springt hij, voor de tweede keer in een week tijd, met een parachute uit een vliegtuig.

Toen hij dat tijdens Market Garden deed, werd hij door een scherpschutter neergeschoten maar dat risico loopt hij deze keer niet.

Ginkelse Heide

Maandag 18 september 1944 sprong John uit het vliegtuig boven de Ginkelse Heide. Hij maakte deel uit van het Royal Corps of Signals, verbonden aan de 4th Parachute Brigade.

Hij vond het prachtig om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland, zo vertelde hij op het Marnix College in Ede een paar jaar geleden. Hij dacht samen met zijn bataljon de Duitsers wel even weg te vagen, dat liep helaas anders.

In de lucht terwijl zijn parachute al open was, werd hij geraakt door een kogel maar hij voelde de wond pas toen hij op de grond terecht kwam. Op een draagbaar (zijn wond dichtgestopt met een dot watten en een desinfecterend middel) werd hij weggedragen van het slagveld. In de eerste instantie naar de Tafelberg, tot de Duitsers het gebouw aanvielen.

Uiteindelijk viel hij in handen van de Duitsers en werd een oorlogsgevangene. Hij verbleef in verschillende gevangenenkampen in Duitsland, deed een gedurfde ontsnappingspoging en werd later bevrijd door het Amerikaanse leger

Hij heeft lang niet kunnen praten over de gruwelijkheden tijdens de oorlog. Sinds 18 jaar komt hij jaarlijks naar deze regio, eerder durfde hij dat niet aan. Nu praat hij veel over die tijd, het liefst met (school)kinderen om hen te vertellen over zijn ervaringen.

70 Jaar

Afgelopen vrijdag maakte hij voor het eerst in 70 jaar weer een parachutesprong. Hij deed dit om aandacht te vragen voor de Northumbria Blood Bikes. Een organisatie in Engeland die middels lokale vrijwilligers bloed wegbrengt zodra dat ergens medisch urgent is.

Hij maakte een tandem sprong met The Red Devils, het demonstratie parachutistenteam van het Britse Leger en The Parachute Regiment. Het filmpje van deze sympathieke held en zijn sprong zie je hieronder.

En of dat nog niet genoeg is geweest, zal John aanstaande vrijdagmorgen weer uit een vliegtuig springen. Deze keer met The Pathfinder Parachute Group boven de Renkumse Heide op DropZone X, goed te zien vanaf het festivalterrein van de Renkum Airborne.

Samen met de landing van de drie Glider piloten wordt het een geweldige herdenking van de Airborne in Renkum.

Spirit

In februari 2016 kwam er een boek uit wat geschreven werd door John: A Spirit for Adventure. Als wees groeide hij samen met zijn zus bij the Sisters of Charety. Zodra hij oud genoeg was verliet hij hen, op zoek naar zijn familie en om een leven voorzichzelf op te bouwen.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kreeg hij in 1941 een oproep voor het leger. En hij ging, vol goede moed en vastberandenheid.

De spirit die John Jeffries toen in zich had, is op 95-jarige leeftijd duidelijk niet nog verminderd!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen