Bouw van het Kerkje op de Heuvel begon 500 jaar geleden

Foto: PostcardsFrom.NL_

In 1517 werd gestart met de bouw van het Kerkje op de Heuvel aan de Koninginnelaan in Heeslum. Ter gelegenheid is er een expositie, kun je het kerkje bekijken en is er een speciaal Jubileumconcert.

Zondag 1 oktober beginnen de speciale jubileumweken.

Laatgotisch

Het duurde twee jaar voordat het kerkje in laatgotische stijl af was. In 1519 legt de toenmalige pastoor van Heelsum, Willem van Kerckhof de eerste lei op het dak. Later dat jaar wordt de kerk gezegend en in gebruik genomen.

In de 500 jaar is het kerkje een paar keer gerestaureerd en verbouwd. Oorspronkelijk bestond de kerk uit een eenvoudige toren met daarachter ‘het schip’, zoals de hoofdruimte in een kerk werd genoemd.

In 1656 wordt er gerestaureerd waarbij steunberen en de sloten van de kerkdeuren werden vernieuwd. Vermoedelijk werd er toen ook een zij-ingang bijgemaakt. In 1657 werden alle ramen gerestaureerd en in 1658 werd de huidige preekstoel geplaatst. In 1678 kreeg de toren ook nog een wat ander uiterlijk.

Avondsmaalzilver

In 1859 kreeg het kerkje een zuidvleugel, een ingang aan de zuidkant en werd aan de oostzijde een kerkenraadskamer gecreëerd.

Dit in opdracht van Johanna Henriëtte Gabriëlle van Schuylenburg, de Douairière van de Baron van Brakell. Ze gaf het kerkje ook schitterend ‘Avondsmaalzilver’.

heuvel
1945

Na de Tweede Wereldoorlog had het kerkje zoveel schade opgelopen dat er ingrijpend gerestaureerd moest worden die in 1952 gereed was. Het eerste orgel, uit 1861, was gesneuveld tijdens de oorlog en nadat de restauratie klaar was, werd er een nieuw orgel geplaatst in het kerkje.

In 2004 kreeg het kerkje een ander orgel. Dit orgel werd door D. van Rossum gebouwd in 1864 en stond altijd in de Hervormde Kerk van Abcoude. Na restauratie vond het een nieuwe plek in Heelsum.

Ramen

Ten ere van de 50-jarige zelfstandigheid van de gemeente werden vier ramen aan de noordzijde voorzien van prachtig kleurige, brandschilderde ramen. Gemaakt door de Lutherse predikant-glazenier P.H.G. Kok.

Het vijfde en zesde raam werden ontworpen door J. Kooyman en mevrouw Koers schonk beide ramen. De twee ramen in het nieuwe gedeelte zijn geschonken aan de kerk door de familie Fréni.

Deze zomer is er groot onderhoud gepleegd binnenin de kerk en in oktober kunnen dan de feestelijke jubileumdagen van start waarbij je ook genoeg gelegenheid hebt het kerkje van binnen te bekijken.

Expositie en concert

Op gezette tijden wordt in de zaal Rehoboth een expositie ‘500 Jaar Kerkje op de Heuvel’ gehouden en tijdens openingstijden is de kerk te bezichtigen. De zondagsdiensten van 1, 8 en 15 oktober staan in teken van het jubileum.

Het Heelsumse Kerkkoor (dat 85 jaar bestaat!) geeft onder leiding van Mieke Doeschot een jubileumconcert en voor de kinderen is er een Kids Sing-In. Ook aan de omgeving is gedacht, zo komt Stichting Papiergeschiedenis Renkum-Heelsum bij de Hobbyclub en komt landschapsarchitect Henk van Blerck vertellen over deze streek.

snuffelmarkt heuvel

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden