Carnaval in de gemeente Renkum

Foto: nix18

Carnaval in de gemeente Renkum die maar liefst twee carnavalsverenigingen rijk is, een carnavalsliefhebber hoeft zich dus niet te vervelen de komende dagen! Die hoeft alleen nog maar te bedenken: Eusterbeek of Redichem, dwarsliggen of dol instuiven, lopend naar huis of kruipend.

De Dwarsliggers trappen af op vrijdag de 5e om 19:30 in Residentie t’ Proathuus in Eusterbeek met Tienercarnaval Dwars, thema striphelden, dus Donald Duck, Batman, Mega-mindy of Kuifje het is allemaal goed. ’s Avonds gaan de volwassenen om 21:00 vast Veurpruuven, zou me wat zijn als dat bier niet smaakt zeg! Kun je maar beter zo vroeg mogelijk weten nietwaar?

De burgemeester raakt twee sleutels kwijt

Zaterdag de 6e is een beetje zwarte dag voor de burgemeester, net als ieder jaar is hij 2 dorpssleutels kwijt, die van Oosterbeek en van Renkum. Hij gaat ze zelfs daar afgeven, aan de carnavalsprinsen natuurlijk maar we hebben gehoord dat hij ze weer terug krijgt.

Om 13:00 moet hij op Plein 1946 zijn om de sleutel van Eusterbeek te overhandigen aan Prins René de Tweede van het Rijk der Dwarsliggers en om 14:30 is het aantreden op de Europalaan om de sleutel van Redichem te overhandigen aan Prins Theo de Duiker van de Dolle Instuivers. De Dolle Instuivers gaan met een bonte stoet van carnavalswagens en loopgroepen richting de burgemeester, de optocht start om 14:00 vanaf de Rijnkom en ze vinden het geweldig als jullie komen kijken!

Waar is het feestje?

Het kindercarnaval start bij de Dolle Instuivers om 14:00 in huize Redichem en in ’t Proathuus van de Dwarsliggers starten de kinderen om 14:30 met Gein in de Trein. s’ Avonds rond 20:11 barst het los: De Dolle Instuivers houden hun Gouden Stuivergala waar de brandweer van Renkum-Heelsum de Gouden Stuiver gaat krijgen en de Dwarsliggers gaan voor een Zotte Zaterdag.

Zondag is een beetje een rustdag, je kunt om 10:00 naar de RK-Kerk in Renkum voor een carnavalsmis. Pater Bomers schijnt ook een carnavalsliefhebber te zijn, dus dat zit vast goed.

Maandag werken of goan we deur

We gaan nog even door dus. Hopelijk is er niemand vergeten wat extra vrije dagen op te nemen? Het is Rode Maandag bij de Dwarsliggers, dat feest begint om 20:00, dezelfde tijd als de Dolle Instuivers hun Groot gekostumeerd Carnavalsbal houden.

Dinsdag gaan de Dolle Instuivers Frushoppen, om 12:30 al, hopelijk is dan iedereen wakker want dat beloofd een feest te worden. De Dwarsliggers doen het Heel Hollands met boerenkool, een boerenbruiloft en een boerenbal. Fruhshoppen gaan ze trouwens ook, maar dat doen ze lekker onder mekaar.

En dat zit het Carnaval er weer op voor 2016, maar niet getreurd, ze komen volgend jaar allemaal weer terug met nieuwe Prinsen, Prinsessen, Page’s en Jeugdprinsparen.

Veel plezier allemaal met carnaval vieren: ALAAFFF!!

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen