Oude kastanjeboom naast Airborne Museum valt spontaan om

Foto: Roland Boekhorst

Gisterenavond, net voor 17:00 uur viel, met een donderend geraas, de oude kastanjeboom naast het Airborne Museum om. De boom is meer dan 100 jaar oud.

Gelukkig liep er niemand onder en is er niemand gewond geraakt

Sherman tank

kastanjeboomDe kastanje is naast de Sherman tank gevallen, die raakte niet beschadigd, hoewel je, je kunt afvragen of die onder de indruk zou zijn geweest van de boom.

De wortels zijn afgebroken en deels zitten ze nog in de grond. Volgens de Gelderlander zijn de bomen op het terrein van het museum in mei nog gecontroleerd.

De oude kastanje, die een monumentale boom is, werd veilig geacht. Naast de boom staat een beuk die ongeveer net zo oud en ook monumentaal is. Een extern bureau heeft beide bomen gecontroleerd.

Daaruit bleek dat beide bomen ziek waren, maar geen gevaar opleverden.

Onderzoek

Maar dat laat de praktijk niet zien. Ineens braken de wortels kwam de boom naar beneden. Er is zover bekend, geen oorlogsmateriaal aangetroffen bij de wortels. In de boom zelf zal het nodige aan afgeschoten munitie zijn achtergebleven, dat wordt dus uitkijken met de zaag wanneer de boom geruimd wordt.

De gemeente gaat de bomen nu opnieuw laten controleren. Daarna zal bekend worden of er veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen