112

Gouden Stuiver voor Brandweer Renkum-Heelsum

Op het jaarlijkse Gouden Stuiver Gala van carnavalsvereniging de Dolle Instuivers werd zaterdagavond traditioneel de Gouden Stuiver uitgereikt. Dit jaar aan de vrijwillige brandweer van Renkum en Heelsum en dat werd een enerverend avondje: hun vrouwen verrasten hen door ze een hart onder de riem te steken en er was nog een brandmelding ook!

De Dolle Instuivers weten echt wel hoe ze een feestje moeten bouwen. De avond was gevuld met een heel programma vol vrolijke, muzikale en komische optredens. Het Gala draait vooral om de eervolle uitreiking van de Gouden Stuiver. Deze hoge onderscheiding wordt uitgereikt aan een inwoner of groep inwoners die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk maken voor de Renkumse gemeenschap.

Vrijwillige inzet voor de gemeenschap

Dit jaar was er terecht gekozen voor de brandweer van Renkum-Heelsum. Op vrijwillige basis helpen zij keer op keer wanneer Renkum of Heelsum te maken krijgt met een brand of ongeluk. Ze blussen je huis als het in de brand staat, halen je uit een voertuig als je beknelt zit en redden daarnaast ook nog eens dieren die verstrikt zitten. Deze ploeg mannen zijn er voor je, altijd, 24 uur van de dag en iedere dag. De Dolle Instuivers gaven hun Gouden Stuiver goed onderbouwd weg.

Prins Theo de Duiker hing bevelvoerder en postcommandant Patrick Wennekes de Gouden Stuiver om en van Prinses Linette waren er drie dikke zoenen. Patrick nam ook even plaats achter de microfoon om iedereen te bedanken voor deze onderscheiding en te vertellen dat ook hij erg trots is op deze hechte groep brandweerlui.

Trots op onze brandweermannen

Alsof de eervolle Gouden Stuiver nog niet genoeg was, stonden de vrouwen van de brandweermannen naast de trap van het podium hen op te wachten. Zij draaiden zich ineens om en op hun brandweerblauwe shirts stond de tekst: ‘ Trots op onze brandweermannen’. Dat hadden de dames zonder dat iemand het wist geregeld. Een echt hart onder de riem voor de brandweermannen van Renkum en Heelsum.

Gouden Stuiver Gala 2016 brandweerDe brandweermannen zijn op hun beurt weer trots op hun vrouwen. Ze moeten soms op de gekste tijden weg en heel plotseling, nog geen tijd voor een kus. Annemieke, een van de dames vertelde hoe ze net aan het kerstdiner wilden beginnen en haar brandweerman weggeroepen werd om een paar losgebroken schapen te vangen. Ook dat zijn dingen die de brandweer regelt.

Losgebroken schapen, dat is nog wel leuk, maar deze mannen maken vaak ellendige dingen mee. Zo assisteren zij als er weer eens iemand voor de trein springt in Wolfheze of bevrijden ze verongelukte mensen uit auto’s. Dat zijn heftige dingen om mee te maken en deze vrouwen staan steeds klaar om hun mannen thuis op te vangen. “Zonder hen zou het nooit lukken” vertrouwde een van de brandweermannen ons toe.

BRAND!!!!

Hoe snel de brandweermannen weg zijn na een melding bleek tijdens het optreden van Dik dun Unmundige. Ineens gingen er een stel piepers af. Iedereen keek naar de tafel van de brandweermannen waar zes lichtjes opbranden. De brandweermannen keken elkaar even aan, zes van hen stonden op en weg waren ze. De zaal verbluft achterlatend. Hoe kan het: zoveel brandmeldingen zijn er niet in het dorp en dan nu net vanavond?

Gelukkig kon bevelvoerder Patrick even voor 23:00 melden dat het allemaal meeviel: een schoorsteenbrand die snel geblust was. Even later kwam het zestal weer binnen om verder deel te nemen aan het feest. Wel zonder alcohol, want de dienst zat er nog niet op.

Toen door de Dolle Instuivers ‘Ons Renkum’ werd ingezet, zongen de brandweermannen luidkeels mee. Ze waren overduidelijk blij en trots op de Gouden Stuiver. Nu was het even tijd om goed te feesten en dat deden ze dan ook.

Gouden Stuiver Gala 2016 brandweer
Even voor 23:00 uur kon bevelvoerder Patrick Wennekes melden dat het gelukkig meeviel.

 

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen