112

Inbraak in de Poort van Doorwerth heeft een enorme impact

Foto: Poort van Doorwerth

Zaterdagnacht, 23 december is er ingebroken in de Poort van Doorwerth en de kluis met een inhoud van zo’n €.1.600,- werd meegenomen.

Echt een enorme strop voor het dorpshuis die geheel afhankelijk is van vrijwilligers en samen staan zij vele mensen die niet veel te besteden hebben op één of andere manier bij.

Brief

Ellen Roozenboom schreef een brief aan de inbreker en daaruit blijkt wat voor een enorme impact dit heeft.

De Poort van Doorwerth heeft hulp nodig om dit te boven te komen, wil je helpen? De gegevens zijn:
IBAN: NL93RABO0309893496
Naam: Stichting Poort Van Doorwerth Ovv donatie

Aan de inbreker,

Jij hebt vannacht bij ons ingebroken om 03.18 uur! Jij hebt een ruit ingegooid en bent naar binnen gegaan en daar heb je onze kluis gepakt en mee genomen!

Flink hoor, wat een dappere daad.

Ik wil jou graag vertellen van wie je hebt gestolen en welk doel dat geld had wat in onze kluis lag.

Ik begin met het vertellen van wie je gestolen hebt! Bij de Poort werken uitsluiten vrijwilligers. Ik zal even uitleggen wat een vrijwilliger is want dat weet jij vast niet.

Een vrijwilliger is iemand die zich inzet voor zijn medemens zonder daarvoor betaald te krijgen. De beloning die een vrijwilliger krijgt is meestal een glimlach van een dankbaar persoon, een woord van dank, een goed gevoel. De vrijwilliger werkt dus GRATIS. Onvoorstelbaar, niet waar?

Bij de Poort werken de vrijwilligers in verschillende groepen. Zo hebben wij de bar vrijwilligers, de kookgroep en vrijwilligers die een activiteit organiseren, veelal voor mensen met een hele kleine portemonnee. Dit doen zij zodat deze, vooral oudere ( en ik zeg het maar gewoon) arme mensen toch nog iets leuks kunnen doen.

En onze vrijwilligers begrijpen hoe belangrijk het is om nog ergens naartoe te kunnen gaan, zelfs als je daar eigenlijk geen geld voor hebt omdat een aantal van onze vrijwilligers zelf ook arm zijn.

Dat klinkt niet vriendelijk maar ik wil het gewoon even zo benoemen omdat het wel zo is!

Nu wil ik je iets vertellen over het geld dat je in de kluis hebt gevonden. Nou ja, gevonden?!

In de kluis lag de inhoud van de fooienpot, het spaarpotje van de barvrijwilligers. Het komt soms voor dat iemand de barvrijwilliger een kleine fooi geeft. Een kleine fooi, want zoals ik al vertelde komen er vooral mensen naar de Poort met een kleine portemonnee. Dus dan moet je denken in de richting van € 0,05 tot ( let op, hier wordt de fooi groot!) € 0,20. Je kunt op het lijstje zien wat in de fooienpot lag, hoe lang de barvrijwilligers gespaard hebben voor dit bedrag.

Als je een beetje slim bent dan kun je hier dus ook nog wat van leren: ook door een klein bedrag per maand weg te leggen kun je best een leuk bedrag bij elkaar sparen met wat geduld.

Geduld hebben onze barvrijwilligers: er wordt gewoon net zo lang door gespaard totdat er voldoende in de spaarpot zit om met elkaar 1 keertje uit te gaan eten. Gewoon 1 keertje naar een restaurant te gaan om je te laten verwennen met een heerlijke maaltijd.
Heerlijk ontspannen, even geen zorgen, maar gewoon een gezellig etentje.

Ik kan je vertellen dat onze vrijwilligers daar altijd weer erg naar uit kijken. Dat weet ik omdat de vrijwilligers mij verteld hadden dat er bijna voldoende geld gespaard was om te gaan eten met elkaar en hoe erg zij zich daarop verheugden.

Door het stelen van de kluis heb jij dus niet alleen hun geld gestolen, maar ook hun uitje!!

Wat lag er nog meer in de kluis?

De ledenadministratie van onze sjoelclub met hun portemonnee. Je hebt de ledenadministratie in handen, dus kun je precies zien hoe oud de leden van onze sjoelclub zijn. Ook deze mensen sparen voor een uitje en dat doen zij door elke maand een kleine “contributie” te betalen.

Met dit geld gaan ze bijvoorbeeld een keer per jaar naar de midgetgolf waar ze dan een middagje gaan midgetgolfen en waar ze dan op een ijsje worden getrakteerd. Uit eten doen ze bij de Poort, dat hebben ze afgelopen woensdag nog net kunnen doen omdat de kluis er toen nog stond.

Dus dat heb jij ze gelukkig niet kunnen ontnemen! Maar deze mensen zullen in 2018 niet met de Paasbrunch kunnen meedoen omdat ze daar het geld niet voor hebben. En ook het middagje midgetgolf zit er waarschijnlijk niet in.

Dus jij hebt niet alleen het geld gestolen, jij hebt ook met dit spaarpotje het uitje, waar al die mensen zo naar uitkijken elk jaar, gestolen!!

En dan lag er nog een spaarpotje, die van de kookgroep. De kookgroep kookt 3 x per week voor gemiddeld 20 mensen per maaltijd. Oude, eenzame mensen die een voedzame, gezonde maaltijd in het gezelschap van anderen komen nuttigen.

Voor elke maaltijd krijgt de kookgroep een vast budget. Een budget is een bedrag waar ze alle boodschappen van moeten doen. Ze mogen dus geen geld tekort komen want dan kunnen ze bij de kassa niet betalen. ( Ik leg het maar even uit voor het geval dat je dit niet wist)

Als de kookgroep geld overhouden met het boodschappen doen dan mogen ze dit in een spaarpotje doen. Ook de kookgroep gaat 1 x per jaar gezellig uit eten en van de rest van het geld sparen zij voor een nieuw, onbreekbaar servies en ander kookgerei of keukenspulletjes.

Veel mensen uit de kookgroep zijn namelijk al wat ouder of mankeren iets aan hun gezondheid, waardoor het fijn is als het servies niet zo zwaar is.

Daarnaast verzorgt de kookgroep 2 x per jaar een bijzondere maaltijd: de Paasbrunch en het Kerstdiner. Met deze maaltijden gaat er altijd wel iemand met de pet rond en dat is ook afgelopen woensdag gebeurd.

Ook dit geld ging in de spaarpot zodat het servies steeds verder kan worden uitgebreid. De kookgroep stond op het punt om de gewenste ontbijtbordjes en soepkommen te bestellen omdat ze daar inmiddels genoeg voor gespaard hadden.

Nu de kluis weg is kunnen zij dit niet meer doen natuurlijk.

Maar weet je wat nog erger is? In de kluis zat nog een ander spaarpotje. Dit potje was van mensen die elke week bij de Poort eten.
Afgelopen jaar hebben wij onze vaste eetgasten een keer mee genomen naar een pannenkoeken restaurant. Gewoon eens gezellig in een andere omgeving met elkaar een hapje eten.

De eetgasten hebben daar wel extra voor moeten betalen maar dat mocht de pret niet drukken. Het plezier dat we met elkaar gehad hebben bij het pannenkoekenhuis was onbetaalbaar.

Nu hebben we ook een aantal eetgasten die van een klein AOW-tje moeten rondkomen. Je hebt er waarschijnlijk geen benul van maar deze mensen leven op de armoedegrens. Elk dubbeltje moet worden omgedraaid om elke maand de rekeningen te kunnen betalen.

Voor deze mensen hadden wij een spaarsysteem opgezet: Elke week legden zij 1 euro in zodat zij bij een volgend uitje ook mee konden gaan. € 1,00, omdat dit bedrag geen rib uit het lijf is en we, zoals ik hierboven al uitgelegd had, heel geduldig zijn.
Dit uitje heb jij ook gestolen want het geld is nu weg!!

Het zal je waarschijnlijk niet veel interesseren wat jij hebt aangericht met jouw actie. Hoeveel levens jij hebt geraakt met het stelen van onze kluis. Maar toch hoop ik dat je gaat nadenken over wat je gedaan hebt. Het is niet alleen maar geld wat je hebt gestolen.

Je hebt mensen hun uitje ontnomen, hun lichtpuntje waar ze zich op verheugden. Je hebt gestolen van mensen die belangen loos voor een ander klaar staan, misschien zelfs wel voor jou.

Je hebt in elk geval een super prestatie neergezet: in 1 klap heb je ruim 50 mensen benadeeld. Jij mag trots zijn op jezelf!! ( uiteraard is dit sarcastisch bedoeld maar dat had je vast al wel in de gaten)

Ellen Rozenboom
Voorzitter Stichting Poort van Doorwerth

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen