Joan Beukermonument in Renkum wordt opgeknapt

Eind vorig jaar heeft de fractie van Partij Renkumse Dorpen (PRD) de gemeente Renkum verzocht de leesbaarheid op het blok natuursteen op het Joan Beukermonument in Renkum te verbeteren.

De PRD had geconstateerd dat de tekst op het blok tufsteen bijna niet meer te lezen valt. De steen is ongeveer 80 bij 70 cm groot waarop alle functies vermeld staan die de Heer Beuker in Renkum heeft bekleed.

Papier Monument

Joan Beuker was lid van de gemeenteraad en bestuurder van een aantal verenigingen maar het bekendst is hij als directeur en oprichter van de Koninklijke Papierfabrieken Firma Van Gelder en Zonen. Het monument wordt daarom ook wel Het Papier Monument genoemd.

Joan
Onthulling monument in 1928, de steen was toen nog wit met duidelijke tekst

De gemeente laat weten de staat van het monument bekeken te hebben. De tufsteen heeft zogenaamde bimsplekken. Dat zijn gelige, zandachtige insluitsels die ontstaan door verwering. Deze ‘zandklonters’ lossen deels op en daarnaast zit er algenaanslag op de steen. Beide veroorzaken een vermindering van scherpte van de ingehakte letters.

Oorlogsbeschadiging

Ook is het blok nogal beschadigd; er zitten gaten in de tekst in de vierde, zesde en zevende regel. Dit zijn mogelijk kogelgaten, een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog. Diverse natuursteenspecialisten hebben de steen bekeken en stellen een gefaseerd herstel voor.

Als eerste wordt de steen grondig gereinigd. Dit kan de gemeente zelf doen en zal binnenkort plaatsvinden. Wanneer precies is niet aan te geven omdat het een relatief kleine klus is die opgepakt wordt zodra die ingepland kan worden. Daarna zou de leesbaarheid van de tekst verbeterd moeten zijn.

Is dit niet het geval, dan kunnen de letters ingekleurd worden zodat ze wel zichtbaar zijn. De gaten zullen naar alle waarschijnlijkheid niet gemaakt kunnen worden maar of dat ook moet, is een tweede vraag. Tenslotte hoort ook WOII bij de geschiedenis van Renkum

Dossier:

Reacties