‘Historisch moment: Gaswinning stapsgewijs naar nul’

Foto: pixnio

De gaswinning in Groningen wordt op termijn volledig gestopt. Dat heeft het kabinet vandaag besloten in de Ministerraad, zo schrijft groningen.nieuws.nl

De veiligheid van Groningers kan volgens de regering alleen worden gegarandeerd als de oorzaak van de bevingen wordt weggenomen. Nu was alles er op gericht om de symptomen te bestrijden.

Gehalveerd in 4 jaar

In 2022 moet de gaswinning gehalveerd zijn tot uiterlijk 12 miljard kuub. Het uiteindelijke doel is in 2030 geen gas meer te winnen.

Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken zou een niveau van 12 miljard kuub ‘nog niet veilig’ zijn. “De kans op een aardbeving is dan kleiner, maar de bevingen zelf niet. Dus het gevaar is er dan nog steeds”, aldus Wiebes.

Doorwinnen van gas is dan ook maatschappelijk niet aanvaardbaar en vanuit veiligheidperspectief ‘moeilijk te verdedigen’, vindt de regering nu.

Een deel van het Gronings gas blijft in de grond. Er is ’85 tot 90 procent gewonnen. Daar blijft het bij’, aldus Minister Wiebes.

Maatregelen

De gaskraan zomaar even dichtdraaien gaat niet. Daar zijn verschillende maatregelen voor nodig. Zo wordt er een nieuwe stikstofinstallatie gebouwd waarmee hoogcalorisch gas kan omgezet worden in laagcolorisch gas.

Vanaf 2022 kan dit een jaarlijkse besparing van 7 miljard kuub kunnen opleveren. De stikstoffabriek gaat naar verwachting 500 miljoen euro kosten. Dat bedrag zullen huishoudens uiteindelijk terugzien in de transportkosten voor gas die nu ook al worden betaald.

Ook de grootverbruikers hebben opdracht gekregen om in 2022 van het gas af te zijn en zullen moeten omschakelen naar alternatieve energiebronnen.

Het KNMI, SodM, TNO en NEN gaan in opdracht van het kabinet het veiligheidsrisico in kaart brengen. Voor de zomer verwacht de minister het veiligheidsperspectief te weten.

Tijdens de persconferentie gaf minister Wiebes heel duidelijk aan dat ‘Nederlandse huishoudens niet in de kou komen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen