Kinderboekenweek barst los met Kinderboekenbal

Foto: ANP/Nieuws.nl

De 64e editie van de Kinderboekenweek is dinsdagavond officieel geopend met het Kinderboekenbal in Theater de Meervaart in Amsterdam. Het evenement draait dit keer om vriendschap.

Jozua Douglas heeft het Kinderboekenweekgeschenk geschreven: De eilandenruzie.

Cadeau

Boekhandels geven het boekje cadeau bij besteding van minimaal 10 euro aan kinderboeken. In totaal zijn er zo’n 350.000 exemplaren te vergeven, maakte de organiserende stichting CPNB bekend.

Vriendschap is volgens de stichting diep verankerd in de jeugdliteratuur. Het onderwerp sluit aan bij het jaarthema ‘met andermans ogen’ van de Leescoalitie, een samenwerkingsverband om het lezen te bevorderen.

De Kinderboekenweek duurt tot 14 oktober. Voor de allerkleinsten is er een prentenboek te koop van Milja Praakman, met de titel Kom erbij.

Gouden Griffel

Tijdens het Kinderboekenbal werd ook de Gouden Griffel voor het best geschreven kinderboek van het afgelopen jaar uitgereikt.

Annet Schaap heeft de Griffel gewonnen voor haar prozadebuut Lampje. Schaap is vooral bekend van haar illustraties uit de Hoe overleef ik-reeks van Francine Oomen, de boeken van Janneke Schotveld en Jacques Vriens.

Ze won al eerder de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs voor Lampje. De illustratrice heeft sinds 1991 aan ruim 250 kinderboeken meegewerkt. Lampje, uitgegeven door Querido, is haar debuut als schrijfster.

Het boek gaat over de dochter van de vuurtorenwachter. Ze steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Op een stormachtige avond zijn de lucifers op en gaat alles mis.

kinderboekenbal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen