Acht jaar cel geëist voor speedbootdrama Vinkeveen

Foto: AJEl, pixabay

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag acht jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist tegen de 51-jarige Oosterbeker Arnoud H. voor het veroorzaken van het dodelijke speedbootdrama in augustus 2014 op de Vinkeveense Plassen.

H. ramde met zijn speedboot een sloep waarin vier vrienden uit Leusden zaten. Ernst Noordijk en Johan Koetje waren op slag dood, de andere twee bleven ongedeerd. H. wordt beschuldigd van dood door schuld en poging tot doodslag op de twee overlevenden. Als het aan justitie ligt, mag hij ook vijf jaar niet meer varen.

Te hard en dronken

Volgens het Openbaar Ministerie heeft H. niet alleen veel te hard gereden, hij had veel te veel gedronken en voer geen licht. H. voer na de crash door omdat hij, naar eigen zeggen, dacht een boei of boomstam geraakt te hebben. Dat gelooft justitie niet. Hij zou diverse keren omgekeken hebben en gezien hebben dat er andere boten naar het ongeluk voeren. Hij werd de volgende dag van zijn bed gelicht.

“H. wist dat er een groot risico was aan het hard varen zonder licht en met drank op. Het was vakantie en dus heel druk op de plassen met kinderen of vrienden in bootjes.” aldus de Officier van Justitie. Verschillende ooggetuigen verklaren dat zij H. te hard hebben zien varen. H. zegt dat hij opgejut werd door iemand anders in zijn boot.

Nabestaanden

De nabestaanden kwamen gisteren al aan het woord. Onder andere het 11-jarige zoontje van een van de slachtoffers sprak gevoelige woorden. H. zei tegen de jongen: “Ik kan niet zeggen dat ik spijt kan hebben van iets wat ik niet heb geweten. Maar vind het heel erg voor je.”

Arnoud H. staat open voor een gesprek met de nabestaanden zo liet hij weten, maar of zij dat ook willen, wordt betwijfeld. Ze vinden H. niet eerlijk over wat zich heeft afgespeeld. Ze eisen een schadevergoeding van €585.000.-

De uitspraak is over twee weken.

Bron: RTV Utrecht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen