Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan alarm over 'sluipmoordenaar'
koolmonoxide (CO), waarvoor de afgelopen zes weken al veertig mensen werden opgenomen met een vergiftiging.
Die wordt veroorzaakt door defecte geisers, cv-installaties, kachels, slechte ventilatie of verstopte rookkanalen.
Piekperiode
"De kou heeft in Nederland nog niet eens ingezet en nu zien we al zoveel ongevallen,” zegt Jet Vroege, namens Brandweer Nederland belast met het dossier koolmonoxide. De piekperiode vindt pas de komende maanden plaats. "Sluipmoordenaar CO slaat dit jaar alweer hard toe.”
In de voorbije weken werden bij achttien incidenten veertig mensen naar het ziekenhuis gebracht. Vorig jaar vielen er op basis van de ongevallenregistratie twee doden en 161 gewonden, met 114 ziekenhuisopnames tot gevolg. Brandweer en de Brandwonden Stichting veronderstellen dat het werkelijke aantal hoger ligt, omdat incidenten met open haarden of houtkachels daarin niet zijn meegenomen.
Steekproef
De Nederlandse Brandwonden Stichting zegt dat uit een steekproef blijkt dat 43 procent van de ondervraagden niet weet dat een CO-melder moet hangen op de plaats waar een cv-ketel, geiser, open haard of kachel aanwezig is. Door slecht onderhoud of slechte ventilatie kan koolmonoxide zich verspreiden.
Het reukloze gas wordt niet opgemerkt en de eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Zonder ingrijpen kan dat leiden tot bewusteloosheid of erger.