Kapsalon Jansen & Pruiken maakt ziek zijn een stuk draaglijker

Foto: Sander Eggen Fotografie

Iemand een stuk waardigheid kunnen geven bij een nare ziekte als bijvoorbeeld kanker is onbetaalbaar, volgens Bert Jansen van kapsalon Jansen en Pruiken in Heelsum.

Advertentie

Je kunt namelijk niet alleen voor een knipbeurt of bruidskapsel naar de kapsalon maar je bent er ook op de juiste plek als je om één of andere, medische reden je haar bent kwijtgeraakt of op het punt staat om het te verliezen.

Chemokuur

Er zijn verschillende ziekten waarbij haaruitval voorkomt en soms is het een behandeling die zorgt voor dat verlies. Soms is het tijdelijk, zoals bij een chemokuur, soms is dat blijvend.

Daar waar bestralingen plaatsvinden op het hoofd, verdwijnt hoofdhaar. Zodra iemand op een andere plek bestraald moet worden, verdwijnt het hoofdhaar meestal niet. De haarwortels zelf beschadigen bij een bestraling niet, het haar komt dus terug maar dat heeft tijd nodig. Dit wordt anders als er langdurig bestraald moet worden. Het haar zou dan wél weg kunnen blijven of komt dunner terug, maar in ieder geval nooit meer zoals het was.

Het verlies van haren heeft een enorme impact. Hoewel natuurlijk iedereen anders reageert, wordt haarverlies, volgens de Haarstichting, als één van de moeilijkste dingen ervaren door kankerpatiënten, ongeacht leeftijd of geslacht.

Bert kan één van die moeilijkste dingen dragelijker maken. Hij is Haarspecialist en dat word je volgens de Haarstichting niet zo maar. De kapsalon is aangesloten bij de ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie). In het geval van haarverlies, is een pruik een medisch hulpmiddel en wordt als zodanig voor het grootse deel vergoed, afhankelijk van de zorgverzekering.

“Ik kan niet zeggen dat dit het leukste is om te doen, het is helemaal niet leuk, maar het geeft mij enorm veel voldoening op deze manier een ziekte dragelijker te maken en daarom doe ik het graag.” vertelt Bert Jansen. Helemaal achter in de salon kan een cliënt afgesloten worden van de rest van de salon.

Er toch een beetje uit

“Mensen die ziek zijn komen vaak in allerlei dokterskamers die natuurlijk niet uitblinken in gezelligheid, maar vooral een medische uitstraling hebben. Ik vind het belangrijk dat ook al is men hier omwille van hun ziekte, ze op deze manier zo min mogelijk geconfronteerd worden met het ziek zijn.”

De pruiken die in de kapsalon aanwezig zijn, zijn enorm divers. In allerlei kleuren en lengte. Door Bert wordt de gekozen pruik geknipt zoals gewenst. “De meeste mensen willen gewoon hun eigen kapsel. Bij voorkeur komen ze in een zo vroeg mogelijk stadium in de kapsalon. Als ze hun haar nog hebben dus. Er gaat vaak wat tijd overheen voor een pruik klaar is voor iemand. Soms moet er toch een pruik besteld worden en soms is het ook gewoon even zoeken naar het juiste model.”

“Het is fijner om dit uit te zoeken voor iemand haar verliest. Dat gebeurt namelijk niet meteen na een kuur, maar na een tijd begint het zichtbaar te worden. Met de pruik alvast in huis, kun je die opzetten zodra je zelf vindt dat het moet en het is voor een ander net alsof je haar nooit is uitgevallen.”

Zodra het haar begint terug te komen, is het in het begin een beetje kroezig en niet op het oude niveau. “De pruik houden mensen daarom ook als het weer begint te groeien op. Kwestie van geduld en de groeiende haren goed laten verzorgen bij de kapper.”

Vakmanswerk

Pruiken zijn haast nooit van echt haar, dat kan wel maar is erg kostbaar. “Er is haar nodig van diverse mensen om één pruik te maken. Mensen die permanent hun haar zijn verloren, kiezen nog wel eens voor echt, maar als je weet dat het tijdelijk is, ga je die kosten niet maken. Daarbij zijn de synthetische pruiken tegenwoordig haast niet van echt te onderscheiden.”

Hij reikt een pruik aan en het is waar, wij zien het inderdaad niet en als je er met je handen doorheen gaat, voel je het ook niet. Mooi stukje vakmanswerk en in de kapsalon wordt dit geperfectioneerd door er het juiste model in te knippen.

Omdat de kapsalon veel keuze heeft, blijft er ook wel eens over. “Oude modellen maar ook kleurige pruiken, die verkoop ik bijvoorbeeld aan carnavals of toneelverenigingen, dus iemand die op zoek is naar een pruik om zich te verkleden, kan ook altijd binnenlopen!”

Kapsalon Jansen en Pruiken
Utrechtseweg 49
6866 CJ Heelsum
0317 312 410

dinsdag tot vrijdag: 8:30 uur tot 17:30 uur zaterdag: 8:30 uur tot 15:00 uur.

Ook zonder afspraak kun je terecht en de kapsalon is toegankelijk voor rolstoelen en rollators

article
43289
Kapsalon Jansen & Pruiken maakt ziek zijn een stuk draaglijker
Iemand een stuk waardigheid kunnen geven bij een nare ziekte als bijvoorbeeld kanker is onbetaalbaar,
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/43289/kapsalon-jansen-pruiken-maakt-ziek-zijn-een-stuk-draaglijker/
2019-02-20T10:02:54+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2019/02/20095619/Kapsalon-Jansen-en-Pruiken.jpg
Bert Jansen, bestraling, chemokuur, haaruitval, haarverlies, Heelsum, kapper, Kapsalon Jansen & Pruiken, pruiken, Renkum Nieuws
Nieuws, Zorg