112

Oosterbeekse krijgt keurig geklede oplichter aan de deur

Foto: macyespr-pixabay

Een bewoonster aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek heeft vanochtend een keurig geklede oplichter op bezoek gehad. Via Burgernet werd er gevraagd om hulp bij opsporing.

De keurig geklede man deed zich voor als gasopnemer.

Oplichter

Volgens de politie was de man echter een oplichter. De man van 1.80 lang, ongeveer 50 jaar en brildragend werd nog niet aangetroffen. Wel werd de politie enkele malen gebeld met tips in deze zaak. De melding kwam via Burgernet ca 11:15 uur, tips zijn nog steeds welkom, bel hiervoor 0900-8844, tenzij je de man denkt te zien lopen, bel dan meteen 112.

Het is niet voor het eerst dat er oplichters door de gemeente Renkum trekken. Elkaar waarschuwen voor dit soort lui, er samen naar uitkijken en het melden van verdachte situaties bij de politie is dan belangrijk om te zorgen dat ze het minst kwaad kunnen doen.

Doorwerth

Op Facebook gaat een bericht rond met een waarschuwing over nep-agenten in Doorwerth, die dateert van gisteren 5 februari. Volgens een woordvoerster van de politie is er een melding van een verdachte situatie geweest in Doorwerth maar bevestigt het bericht dat het nep-agenten zijn geweest niet.

De politie linkt deze verdachte situatie niet aan de valse meteropnemer in Oosterbeek van vanochtend. In het fb-bericht staat ook een signalement wat enigszins lijkt op bovenstaande maar zijn volgens de politie toch niet hetzelfde. De politie heeft alles in onderzoek.

Mocht je tips hebben, ten aanzien van beide zaken, bel de politie. Heb je een verdacht persoon aan de deur staan of zie je iemand lopen die aan het signalement voldoet, bel dan 112.

Wanneer is iemand verdacht en wat doe je als er mogelijk zo iemand voor de deur staat?

Wat kun je doen?

Iemand is verdacht, als JIJ het niet vertrouwt, het gaat om het gevoel dat jij bij iemand krijgt, niet wat een ander daarvan vindt. Wees dus niet bang onbeleefd te zijn als je iemand niet meteen verwelkomt en binnenlaat.

-Natuurlijk doe je open zodra er iemand voor de deur staat. Misschien ook wel als je het niet helemaal vertrouwt  maar kijk eerst wie er staat, door een raam of deurspion. Als je niemand verwacht (meteropnemingen worden vaak aangekondigd) en je de persoon niet kent, ongeacht of hij of zij in uniform is of niet, zorg dan dat diegene niet meteen binnen kan stappen.

Keurig gekleed zijn betekent helaas helemaal niks. Hou de knip erop als die er is of hou de deur een stukje open terwijl je er met je lichaam tegenaan leunt.

(Mocht iemand zich met geweld naar binnen willen werken, kun je meteen het gewicht van je lichaam inzetten en de deur dichtklappen (hoe kleiner de opening, hoe sneller de deur dichtzit) bel 112 en doe melding)

-Krijg je een pasje te zien, kijk er dan goed op, wordt het pasje te snel voor je neus weggehaald, vraag dan om het nogmaals te zien en léés het, desnoods hardop.

(Iemand die het pasje niet opnieuw wil laten zien, is sowieso niet te vertrouwen en doe dan de deur meteen dicht, bel 112 en doe melding, de persoon zal dan inmiddels ook wel verdwenen zijn)

-Van welk bedrijf of organisatie is de pas: politie, elektriciteitsbedrijf of iets dergelijks? Noem het bedrijf, zeg dat je ze even gaat bellen ter verificatie. Doe de deur dicht, ga geen discussie aan over het hoe en waarom.

(Iemand die ter goede trouw is, zegt: oké, en blijft gewoon aan de deur wachten tot jij het gecontroleerd hebt, iemand die dat niet is, zal op dat moment vertrekken. Een goede reden om meteen 112 te bellen)

Een bedrijf (gas, water, elektra) organisatie (collectes) of dienst (politie e.d.) die mensen er op uit stuurt bij jou aan de deur te komen, zal jou aan de telefoon kunnen vertellen of het klopt dat er een medewerker van hen aan je deur staat. Als je terug bij de deur bent, zal diegene er nog steeds staan en kun je hem of haar, met een gerust hart binnenlaten en/of te woord staan.

Probeer bij dit alles zo goed mogelijk op het uiterlijk en de kleding van diegene aan de deur te letten, mocht men slechte bedoelingen hebben, kan dit de politie helpen bij de opsporing.

'
article
45438
Oosterbeekse krijgt keurig geklede oplichter aan de deur
Een bewoonster aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek heeft vanochtend een keurig geklede oplichter op bezoek
https://renkum.nieuws.nl/nieuws/45438/oosterbeekse-krijgt-keurig-geklede-oplichter-aan-de-deur/
2019-02-06T16:52:05+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/277/2019/02/06164115/deurbel-macyespr-pixabay.jpg
112, oplichters, oplichting, Politie, Renkum Nieuws
112, Nieuws