Mastiff bijt hondje Zaza van dierenarts dood in de wachtkamer

"Die lange hoektanden zitten daar niet voor niets, die zijn van oorsprong bedoeld om een prooi uit elkaar te trekken."
Foto: Beeki, pixabay

Hondje Zaza zou vandaag 14 jaar geworden zijn, als zij vorige week niet gegrepen zou zijn door een Mastiff die door zijn baasje niet werd vastgehouden.

Dit gebeurde nota-bene in de wachtkamer van Dierenartspraktijk De Dorskamp en Zaza was het hondje van dierenarts Jaelah.

Zaza

Wie kende Zaza niet, die met zijn of haar huisdier in de praktijk kwam? Als Jaelah er was, was Zaza er. Vorige week maandag ook. Zaza liep naar achter de balie terwijl de Engelse Mastiff van ruim 70 kilo dat zag. Die zat met zijn eigenaar te wachten in de praktijk maar deze hield de hond niet vast.

De Mastiff liep daarop naar Zaza, achter de balie en het arme hondje kon geen kant op. Ze werd vol in haar buik en klemvast gegrepen. Pas na veel schreeuwen liet hij los en Zaza bleef zwaar gewond liggen. Urenlang hebben de dierenartsen geprobeerd om de bloedingen te stelpen en organen te herstellen, maar het mocht niet baten.

Zaza overleed tijdens de recovery.

Verantwoordelijkheid

“De Mastiff komt niet uit deze regio, maar is patiënt van een externe specialist. Kwam eenmalig bij ons om onder narcose door de specialist behandeld te worden. Wij hebben de hond na alle toestanden met Zaza, professioneel maar met tranen in de ogen, netjes onder narcose gebracht. En nadien is de hond gewoon met de eigenaar mee naar huis gegaan.”

Buiten een enorm verdriet, heerst er boosheid in de praktijk. Waarom werd de hond niet vastgehouden? Kennelijk had deze hond al eerder een hondje doodgebeten. Bij dierenarts Sietske is de grens bereikt. Ze is woest en dat uit ze vandaag, op Zara’s verjaardag op Facebook, ze schrijft onder meer:

“Dit is voor mij de druppel. Ik ben nu ruim 20 jaar dierenarts en ik kan er niet meer tegen. Ik heb zó vaak bijtwonden gezien en behandeld, bijna alle hondeneigenaren hebben een keer een incident meegemaakt met hun hond. Er moet écht wat veranderen! En ik weet ook precies wat, de oplossing is helemaal niet zo moeilijk. Op het gevaar af dat ik mensen kwaad maak, heilige huisjes omver gooi of gevoelige snaren raak, dat boeit me even hélemaal niet:”

“EIGENAREN, NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID!!!”

“Honden zijn van nature roofdieren, weten jullie nog? Die lange hoektanden zitten daar niet voor niets, die zijn van oorsprong bedoeld om een prooi uit elkaar te trekken. Daarnaast zijn honden ook fantastische huisdieren maar we hebben zóveel rassen gefokt die mijlenver afstaan van hoe het ooit bedoeld was, dat we dat roofdier-aspect gewoon zijn vergeten. Of liever niet aan willen denken, ik weet het niet.

“Maar élke hond heeft dit oerinstinct in zich. Ik ben inmiddels volkomen gedesillusioneerd door de totale onwetendheid, en/of ontkenning van eigenaren. Ik heb in 20 jaar zóveel onzin gehoord! Er is geen enkel excuus voor, dat een hond een andere hond verwondt óf dit gedrag uitlokt. Even terzijde, in het geval van Zaza was het kille agressie, maar de meeste honden bijten uit angst en verdediging. De honden gedragen zich overeenkomstig hun karakter en instinct, dat kun je ze niet kwalijk nemen. MAAR DE EIGENAAR MOET DIT HERKENNEN EN VOORKOMEN!”

Eerder gebeten

“De hond die Zaza doodgebeten heeft, had al eerder een klein hondje gepakt, maar dat was op eigen terrein. Kennelijk is dat een goed excuus?!?! Rot toch op. De eigenaar heeft zeer veel ervaring met dit soort honden, actief in de rasvereniging en fokkerij. Ze zijn zó lief… (maar soms even niet…)”

“Lieve mensen, neem je verantwoordelijkheid, welke hond je ook hebt! Hou ze aangelijnd of in de losloopgebieden onder appèl, desnoods of bij twijfel gemuilkorfd, en respecteer het als een andere hondeneigenaar liever niet heeft dat jouw hond contact komt maken, daar is meestal een goede reden voor. Kijk goed naar je hond èn naar de hond van de ander. Respecteer en bewonder zijn of haar ware aard en karakter en de fantastische huisdieren die ze zijn, zonder ze te vermenselijken. En hou het veilig, alsjeblieft.”

Lees hier de volledige tekst:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen