Horsa glider op ware grootte in september in Oosterbeek

Het kostte vrijwilligers van de Royal Airforce (RAF) in Shawbury Engeland 13 jaar om een replica op ware grootte van een Horsa glider te bouwen.

Het duurde nog eens 5 jaar voor er een plek werd gevonden voor dit enorme zweefvliegtuig en wel hier in Nederland.

Grote impact

Voordat de Horsa naar zijn definitieve bestemming in Museum Overloon in Brabant gaat waar hij een vaste plek in het museum krijgt, komt ie eerst naar Oosterbeek voor de 75 jarige herdenking van Market Garden. Zo’n 600 Horsa gliders zijn in 3 septemberdagen van 1944 geland op diverse plekken in onze gemeente. Na de verloren Slag in Arnhem werden ze massaal vernietigd door de Duitsers. Er bleef daarom weinig over van dit, toch zeer belangrijk, stuk van de Tweede Wereldoorlog: het enorme aandeel wat deze Horsa’s hebben gehad in Operatie Market Garden. Niet alleen brachten zij de meeste geallieerden over, ook al het materieel kwam met de Horsa.

Vandaag kwamen vier diepladers vanuit de haven met de rompdelen en de vleugels aan op Vliegbasiss Soesterberg. De 5e dieplader (met het staartdeel) komt aanstaande maandag. De delen worden eerst schoongemaakt en gerestaureerd waar nodigen zullen dan begin september naar Oosterbeek vertrekken om in elkaar gezet te worden.

Een hele operatie waar ook jouw hulp bij wordt gevraagd, bekijk de video hierboven en wil je bijdragen, mail naar [email protected]