Onthulling Market Garden Vijfje bij Airborne At The Bridge Arnhem

Foto: Chris Ouboter, ede.nieuws.nl

Voor de 75e herdenking van operatie Market Garden is door de Koninklijke Nederlandse Munt een speciaal herdenkings-vijfje ontworpen.

Op donderdagmiddag 22 augustus is het Market Garden Vijfje door de burgemeesters van de vier gemeentes waar in 1944 Operatie Market Garden plaatsvond onthuld.

Burgemeesters Ahmed Marcouch van Arnhem, René Verhulst van Ede, Patricia Hoytink-Roubos van de gemeente Overbetuwe en onze eigen burgemeester Agnes Schaap waren aanwezig om de Operatie Market Garden herdenkingsmunt het ‘Market Garden Vijfje’ te onthullen.

Ontwerper Tim Breukers

De ontwerper van de munt Tim Breukers gaf voor de onthulling achtergrond informatie hoe het ontwerp van de munt tot stand was gekomen. Hij liet zich rondleiden door Ed van Seters, voorzitter van het Platform Militaire Historie Ede en initiatiefnemer van het Militair Historisch Informatiepunt. Zo Kwam de kunstenaar Tim Breukers in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde batches en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken.

Met deze gedachte ging de kunstenaar aan het werk. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo toont de keerzijde van de munt een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteek.

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt: het Market Garden Vijfje.

Muntslag door Veteraan Les Fuller

Op het herdenkingsplein bij de Ginkelse Heide zal op zaterdag 21 september, als onderdeel van ‘Airborne Luchtlandingen en Herdenking’, de ceremoniële Eerste Slag plaatsvinden van het Market Garden Vijfje. De slag zal worden uitgevoerd door de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Engelse oorlogsveteraan de heer Les Fuller.

Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, welke uiteindelijk resulteerden in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de heer Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt. Deze is onderaan te bekijken .

Wettig betaalmiddel

Het Market Garden Vijfje is te bekijken en te bestellen via knm.nl /marketgarden en wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks.De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro

Na de ceremoniële Eerste Slag op 21 september 2019 ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud.

Er verschijnt ook een speciale uitgifte samen met de Canadese Munt in het teken van 75 jaar vrijheid van Zuid-Nederland.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden