Burgemeester Schaap pakt jachthoorn Frost in voor verbouwing

Foto: Berry de Reus

Maandagochtend was burgemeester Agnes Schaap in het Airborne museum om de jachthoorn van de Britse luitenant-kolonel John Frost in te pakken voor de grootschalige verbouwing.

Burgemeester Schaap: “Vandaag start de laatste fase van het masterplan om het museum klaar te stomen voor de toekomst en dat begint bij het veilig opbergen van de unieke collectie. Ik kijk uit naar het eindresultaat.”

Collectie

De eerste drie dagen van deze week wordt de collectie uit de vitrines gehaald en extern opgeslagen. Bij deze operatie is een groep vrijwilligers heel actief betrokken. Sarah Heijse, directeur-bestuurder: “Dat zoveel vrijwilligers helpen bij deze grote operatie geeft aan hoe betrokken iedereen is. Vrijwilligers hebben zelfs vrij genomen om deel te kunnen nemen aan de werkzaamheden.”

Vrijwilligers Gido Hordijk en Bart Bijl: “In 2009 hebben we in drie weken tijd de vitrines op alle verdiepingen ingericht. Nu zijn we drie dagen bezig om alle collectiestukken veilig in te pakken voor de aankomende verbouwing.”

Verbouwingswerkzaamheden

Op donderdag gaan de verbouwingswerkzaamheden beginnen. De vaste presentatie op de eerste verdieping wordt compleet vernieuwd. De huidige vitrines en panelen worden allemaal verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe inrichting. Hetzelfde geldt voor de tijdelijke tentoonstelling Het Netwerk die plaats maakt voor de kindertentoonstellling Waterschapsheuvel.

De Airborne Experience krijgt een indringender karakter. De ondergrondse ruimte wordt opgeknapt en uitgebreid. Er komen drie nieuwe scenes bij die de bezoekers nog meer betrekken in de operatie van september 1944.

Nieuw bezoekersrecord

Veel mensen kwamen in de laatste weken voor de sluiting naar het museum om de tentoonstelling Het Netwerk nog te kunnen zien. Dat zorgde ervoor dat het museum in de maand oktober ook heel goed bezocht werd, evenals de voorgaande maanden. Dit heeft geresulteerd in een nieuw bezoekersrecord. In 10 maanden tijd kwamen maar liefst 105.058 mensen naar het Airborne Museum.

Dat zijn er ruim 8.000 meer dan het vorige herdenkingsjaar in 2014. Toen bezochten 96.965 mensen het Airborne Museum in Oosterbeek in een heel jaar.

Heropening

In maart 2020, ruim voor de herdenking van 75 jaar vrijheid, wordt het Airborne Museum heropent. Meer informatie staat op airbornemuseum.nl/verbouwing.

Het museum is gehuisvest in de imposante 19e-eeuwse Villa Hartenstein. Tijdens de Slag om Arnhem was dit het hoofdkwartier van de Britten. Op deze historische plek komen verhalen samen van zowel de Britse, Poolse en Duitse militairen, als die van de burgers. Het museum toont een grote collectie authentieke wapens, documenten, films en foto’s.

In de Airborne Experience waan je je letterlijk midden in de strijd. In deze ondergrondse ruimte ervaar je op indringende wijze het verloop van de Slag om Arnhem. In 2019 werd het Airborne Museum door European Museum Forum genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2019.

Lees ook: Kroon op restauratie: attiek Airborne Museum weer teruggeplaatst

Iedere dag het nieuws in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dossier: 75 Jaar Vrijheid
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden