De vooruitziende blik van Marten Toonder door Rob Barnhoorn

Foto: Marten Toonder/Rob Barnhoorn

Marten Toonder, van onder meer de Bommel- en Tom Poesverhalen, was een meesterlijke verhalenverteller die destijds thema’s als klimaat, vluchtelingen, populisten en ‘big data’ al aan de orde stelde.

Toonder-kenner, journalist, vertaler en muziekdocent Rob Barnhoorn vertelt erover in de Bibliotheek Oosterbeek, donderdagavond 21 november.

Visionair

Marten Toonder was een echte visionair, net als Jules Verne. Veel van zijn verhalen zijn dan ook heel relevant voor de wereld van 2019. Denk daarbij aan zaken die ons allemaal aangaan, zoals de rol van de media bij de opkomst van populistische politici, de economische en politieke macht van miljardairs, de gevaren van ‘big data’, de dreiging van een nieuwe wapenwedloop tussen oost en west, pulptelevisie en massatoerisme als opium voor het volk, wetenschappelijke manipulatie van planten, politieke manipulatie en massahysterie, de vluchtelingenproblematiek, de drugsproblematiek en natuurlijk duurzame groene energie.

Dit is slechts een greep uit de maatschappelijke problemen die in de Bommelverhalen aan de kaak gesteld worden.

Aan de hand van relevante voorbeelden en uiteenlopend beeldmateriaal duik je tijdens de lezing in de visionaire wereld van Marten Toonder. En natuurlijk komt Toonders markante taalgebruik aan bod én is er ruimte voor vragen en discussie.

Wie is Rob Barnhoorn?

Naast journalist, vertaler en muziekdocent heeft Robs interesse in Marten Toonder geleid tot twee boeken: ‘Maanlicht op het Laar’ en ‘Toonder vertaald’. Het eerste deel behandelt vooral de taalvirtuositeit van Toonder en kijkt naar zijn inspiratiebronnen. Uit de mythologie, psychologie, wetenschap, magie, fantasy, filosofie, astrologie en religie.

Het tweede deel laat zien hoe je een Bommelboek moet vertalen. Barnhoorn analyseert vertalingen in diverse talen. Volgens Barnhoorn zijn de boeken bedoeld voor de vele Bommelfans, maar wil hij ook aan lezers die Toonders werk niet kennen, laten zien hoe creatief deze auteur met de Nederlandse taal omging.

De lezing is donderdag 21 november van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Oosterbeek. Toegangskaarten zijn te bestellen via bibliotheekveluwezoom.nl/agenda of in de Bibliotheek Oosterbeek, tel. 026-333 49 82. Kosten: € 5,00 voor leden van de bibliotheek en € 7,50 voor niet-leden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen