Update: Scholen, horeca en sportclubs maandag dicht in strijd tegen coronavirus

Foto: Vektor Kunst via Pixabay

Het kabinet heeft meer maatregelen getroffen in de strijd tegen het coronavirus. Maandag gaan niet alleen de scholen dicht, ook sportclubs en horeca moeten hun deuren sluiten.

Dat melden diverse media. Zondagmiddag is er overleg geweest met medici en scholen

UPDATE:

De maatregel geldt voor heel Nederland en dus moet ook de gemeente Renkum eraan geloven. De maatregel gaat per direct in en zal duren tot en met 6 april. De gemeente komt nog met uitleg over hoe het allemaal zal spelen op het eiland. Zodra zij hebben gereageerd updaten we dit bericht

Daarnaast is er om 17.30 uur een persconferentie. De persconferentie wordt niet gegeven door minister president Rutte, maar door de ministers Bruins (medische zorg) en Slob (onderwijs). Als er updates zijn passen we dit bericht direct aan.

Maatregelen

Sinds de uitbraak van het corona-virus in Nederland zijn er verschillende maatregelen ingesteld. Zo mogen we geen handen meer schudden en moeten we bezoekjes aan kwetsbare ouderen zoveel mogelijk vermijden. Ook is de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken zolang het werk dat toelaat. Ook mogen evenementen en activiteiten met meer dan 100 mensen niet meer doorgaan.

Aanvullende maatregelen

Tijdens de persconferentie kondigen de ministers extra maatregelen aan. Ze geven aan dat scholen het moeilijk vinden om de scholen open te houden en goed onderwijs te verzorgen. Ook is er veel zorg onder de ouders. Daarom is besloten om vanaf maandag 16 maart tot en met 6 april de scholen en kinderopvangcentra dicht gaan. Met uitzondering van kinderen van ouders met vitale beroepen. Denk daarbij aan mensen in de zorg en bij hulpdiensten. Zij zijn té hard nodig om thuis te laten zitten.

Daarnaast wordt er extra aandacht gegeven aan de examenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo. Deze extra aandacht wordt de komende weken beter vorm gegeven.

Alle horecagelegenheden sluiten om 18.00 uur hun deuren tot 6 april. De overheid merkt dat door de sluiting in België veel mensen naar Nederland komen. Dat maakt de risico’s groter en dus is er besloten om de eet- en drinkgelegenheden te sluiten vanaf zondagavond 15 maart 18.00 uur. Of dit ook geldt voor afhaalrestaurants is nog niet duidelijk. Daar wordt nog naar gekeken.

Die sluiting geldt ook voor sportclubs en wellnesscentra. Ook vragen ze iedereen gepaste afstand te bewaren. Houd daarbij ongeveer 1,5 meter aan. Hamsteren is niet nodig, er is genoeg voor iedereen. Het hamsteren veroorzaakt alleen maar problemen voor supermarkten.

Vitale beroepen

Er zijn dus uitzonderingen voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Daarvan is zojuist een lijst gepubliceerd. het gaat om de volgende beroepen.

 • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen
 • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens
 • Openbaar vervoer
 • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst
 • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etc.
 • Vervoer van afval en vuilnis
 • Kinderopvang
 • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt
 • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard)
  • meldkamerprocessen
  • brandweerzorg
  • ambulance zorg
  • GHOR
  • crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s
 • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente) (betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades).

Bron: Rijksoverheid

Extra opmerkingen

De ministers laten weten dat ze de ondernemers die het moeilijk hebben niet in de steek laten. Ze spreken ook hun dank uit voor de mensen die dag in, dag uit zorg verlenen.

Of het luchtruim gesloten gaat worden is nog niet bekend, ook daar wordt nog naar gekeken. Overigens heeft ook het CBR maatregelen getroffen. Tot en met ten minste 31 maart worden er geen rijexamens afgenomen.

Corona-nieuws

We hebben de laatste dagen veel geschreven over het corona-virus in de gemeente Renkum. Om het overzicht niet kwijt te raken hebben we daarom een dossier opgesteld. Hierin kun je in een handomdraai alles vinden over het corona-virus op in de gemeente Renkum.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden