De watermolen van landgoed Quadenoord wordt gerestaureerd. Na vele jaren van verval wordt de laatst overgebleven watermolen van de Zuid-Veluwe eindelijk hersteld.
Het Renkums beekdal krijgt terug wat herinnert aan de geschiedenis van papierindustrie die vanuit hier ontstond.
Op oude kaarten is dit nog goed te zien. Er stonden negen watermolens in het beekdal, waarvan er meerdere papiermolens en enkele oliemolens. Machinale aandrijving was er in een verleden niet, totdat stoommachines en industrialisatie de intrede deden. Zo verging het ook de watermolen van Quadenoord. Oorspronkelijk een papiermolen (genoemd in 1709) die na een brand verloren ging en rond 1878 door F.C.W. Koker, kantonrechter te Wageningen, herbouwd werd als graanmolen.
De industrialisatie had ervoor gezorgd dat op efficiëntere wijze papier kon worden gemaakt. Zo ontstonden de papierfabrieken van Schut in Heelsum en Van Gelder in Renkum, die later als Parenco verder ging. Maar de functie als graanmolen verviel ook, en daarmee raakte de watermolen rond 1935 uit functie. Gelukkig werd de molen niet gesloopt en bleef als enige in het beekdal achter.
Het beekdal krijgt er weer een historische belevenis bij! Eerst wordt de omgeving van de molen vrij gemaakt van puin en materiaal dat sinds 1935 langzaam maar zeker de molen aan het oog heeft onttrokken. Om die reden wordt ook de regioarcheoloog van de provincie erbij betrokken. De verwachting is dat er bouwsporen en andere aanwijzingen zullen worden aangetroffen die voor de restauratie van belang zijn. Het hout komt uit het bos van het landgoed. Het werk wordt uitgevoerd door Methorst (Renkum) en begeleid door EAG Monuments.
Het project wordt gesubsidieerd door de provincie Gelderland, de gemeente Renkum, diverse fondsen en donateurs. Voor de 2efase worden nog fondsen gezocht. Zie: Red de overgebleven watermolen van Quadenoord