De 76e Airborne Herdenking dit jaar zonder publiek gehouden

Airborne Herdenking 2019
Foto: Devi van Hellesem

Oosterbeek – Het valt het Britse Parachute Regiment zwaar om na de succesvolle 75ste herdenking in 2019, dit jaar de 76ste Airborne herdenking op de begraafplaats in Oosterbeek zonder nabestaanden, Arnhem Veteranen en belangstellenden te moeten doen.

Het Britse Parachute Regiment maar ook alle bij de stichting Airborne Herdenkingen aangesloten organisaties hebben de nabestaanden en Arnhem veteranen geadviseerd thuis te blijven.

Herdenkingsdienst

De herdenkingsdienst ter nagedachtenis aan de geallieerden soldaten die tijdens de Slag om Arnhem zijn gesneuveld zal deze keer i.v.m. COVID-19 alleen bijgewoond worden door vertegenwoordigers zoals de ambassadeurs van Polen, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en de U.S.A., de Commissaris van de Koning en de burgemeesters van de Airborne gemeenten. Het leger wordt vertegenwoordigd door de commandanten van de Poolse Airborne Brigade, het Britse Parachute Regiment en de Nederlandse 11de Luchtmobiele Brigade.

De warme gevoelens van de duizenden belangstellenden die normaal de herdenkingsdienst bijwonen zullen gemist worden. Zo ook de 800 schoolkinderen die tijdens een normale herdenkingsdienst hun meegebrachte bloemen op de graven leggen. Wel is er een alternatief voor de schoolkinderen.

Voorafgaande aan het herdenkingsweekend worden alle graven voorzien van een bloem met daaraan een Poppy kaart met daarop een persoonlijke groet van een schoolkind zodat tijdens de herdenkingsdienst alle graven zijn voorzien van een bloem met een persoonlijke groet van een schoolkind. De kranslegging door de vele verenigingen en instanties blijft dit jaar ook achterwegen.

Graven bezoeken

Het is mogelijk de graven te bezoeken, ook in de Airborne periode 17 t/m 26 september maar doe dit niet tijdens de herdenkingsdienst op 20 september daar de begraafplaats die zondagochtend voor iedereen gesloten is. Zowel de begraafplaats als ook het gebied rondom de begraafplaatsen en de parkeerplaatsen zijn voor bezoekers afgesloten en zijn de wegen naar de begraafplaats niet toegankelijk.

Alle herdenkingen in de Airborne gemeenten zullen door Omroep Gelderland worden uitgezonden. De Airborne herdenkingsdienst wordt 20 september 2020 om 10.00 uur live vanaf de begraafplaats in Oosterbeek door TV Gelderland uitgezonden. De uitzending is ook te volgen via de livestream van Omroep Gelderland op Facebook, You Tube, website en app. omroepgelderland.nl/marketgarden en visitrenkum.nl

In tegenstelling tot eerdere berichten in de media worden er dit jaar geen uitnodigingen voor het bijwonen van de herdenkingsdienst verstuurd. De organisatie The Parachute Regiment and Airborne Forces Charity begrijpt de teleurstelling welke deze beslissing met zich meebrengt en vraagt om begrip zodat ook dit jaar de gesneuvelden op een veilige en vooral waardige manier herdacht kunnen worden.

Voor informatie en vragen kun je mailen met de organisatie The Parachute Regiment and Airborne Forces Charity [email protected].

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden