Watermolen Quadenoord grijpt naast de Molenprijs maar heeft wél prijs

12 okt 2020, 23:47 Kunst&Cultuur
20201009 152159
Landgoed Quadenoord
Het restauratieproject van watermolen Quadenoord in het Renkums Beekdal heeft de Molenprijs van de BankGiro Loterij niet gewonnen. De watermolen grijpt daardoor naast de hoofdprijs van €75.000 euro.
Maar het restauratieproject is niet met lege handen naar huis gegaan!

BankGiro Loterij Molen prijs

20201009 161112
Vier Nederlandse molenprojecten waren genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2020. Korenmolen Ceres in Bovenkarspel kreeg de meeste publieksstemmen en ging er met de hoofdprijs vandoor. Watermolen Quadenoord eindigde met 6.011 stemmen op de vierde plaats.
Voor elke uitgebrachte stem ontvangen de projecten een euro ontvangen, zodat Quadenoord er toch een mooi bedrag aan overhoudt. Dit zal besteed worden aan fase 2 van de restauratie - herstel van de draaiende delen - en aan het ontwikkelen van een educatief programma.

Fase 2 bijna gestart

Een projectgroep is al enige tijd bezig met het herstel van de vervallen molen in het Renkums Beekdal. Eerder dit jaar werd het startschot gegeven voor de restauratie.
"Fase 1 van de restauratie, de buitenschil, is inmiddels nagenoeg afgerond. Voor fase 2, alle draaiende delen, moeten volgens de projectgroep “nog een aantal financiële gaatjes worden gedicht”, aldus rentmeester John Smits. Van de begrote €355.000 euro voor de volledige restauratie is momenteel zo’n 85 procent binnen via subsidies en donaties.

Hout uit eigen bos

Bij de restauratie wordt nagenoeg al het hout uit eigen bos van het landgoed gebruikt. Inlandse eiken van tussen 80 en 120 jaar oud zijn geveld, maar ook naaldbomen en acacia’s. Elke houtsoort en maat was weer nodig voor een ander onderdeel van de molen, net zoals het ‘vroeger’ ging. Lokale aannemers hebben het hout geveld, uit het bos gehaald en uiteindelijk in de molen verwerkt.
De vrijwilligersgroep van het landgoed heeft het hout rustig laten drogen. De bedrijven Methorst, Wassingmaat en Munsterman hebben op ambachtelijke wijze – met houtverbindingen – de gebinten en de dakspanten gemaakt. Het resultaat is prachtig. Leerlingen van de Renkumse houtopleiding ReVaBo zullen worden betrokken bij de tweede fase van de restauratie (deuren, vloeren, maalstoelen).
Zie ook: