Oosterbeek in actie voor vluchtelingen: de tweede dag

Foto: Jos Janssen

William en Jos vertrokken afgelopen maandag naar Griekenland om daar vluchtelingen te helpen, dit is het verslag van hun tweede dag in de havens van Athene.

Oosterbeek in actie voor vluchtelingen‘ zet zich vrijwillig in voor directe hulp aan vluchtelingen en ze houden ons op de hoogte van wat daar gebeurd de komende dagen. Het verslag van gisteren kun je hier lezen.

De tweede dag

Het was een minder succesvolle dag dan gisteren. een beetje rommelig ook. Wij gingen met de juiste intentie naar de haven, maar het liep heel anders. Wellicht hebben jullie het op het nieuws gezien, we hoorden dat het op tv was. Ik schreef al over de demonstratie.

De Griekse overheid wil de haven leeg en dat is ook wel te snappen. Maar het probleem is dat de kampen niet klaar zijn en op verkeerde locaties. De mensen hebben geen vertrouwen en willen er niet heen. Uiteraard is het eerste wat ze willen verder Europa in, maar als ze dan in Griekenland moeten blijven, dan onder redelijke omstandigheden en niet ergens in een niemandsland.

Van de haven naar Niemandsland, en dan?

De kampen worden opgezet in lege gebieden en soms wel zeven kilometer van de bewoonde wereld. Maar er is geen bus of zo, dus hoe moeten mensen dan boodschappen doen? Ook zijn de voorzieningen in veel van dat soort kampen slecht. We weten van een kamp dat alleen water heeft tot 12 uur ’s middags, 3 douches voor 800 mensen en slecht eten. Er zijn ook kampen met gesloten poorten; ze mogen er niet uit. Dat willen de mensen niet.tweede dag

In de haven was een delegatie van het ministerie van Binnenlandse zaken om de mensen te overtuigen dat ze mee moesten werken aan verplaatsing. Ze probeerde de vrijwilligers ervan te overtuigen dat zij op hun beurt, de vluchtelingen moesten overtuigen mee te werken. Maar een van de mannen bracht een verhaal als voor een reclame van een vakantiepark.

William kon het niet meer aanhoren, hij verstond alles en onderbrak hem. Hij bood aan mee te gaan naar het kamp, het te bekijken en als het was zoals hij zei, dat hij dan in een dag de mensen kon overtuigen dat ze er heen moesten gaan. De man zei dat dat niet kon. Daarna was er nog een Syriër die voor de regering werkte met eenzelfde verhaal. Hij was al enkele dagen in de haven om mensen te overtuigen mee te gaan naar een kamp. Ook daar is William tegen in gegaan en ontstond er een hele onvriendelijke sfeer.

Uiteindelijk konden we er weinig doen en werd het lastig voor William dit te laten gebeuren terwijl hij alles verstond wat er gezegd werd. We zijn maar weggegaan. De komende dagen verwachten we dat de sfeer grimmiger wordt, want er komt steeds meer politie en men wil de haven echt leeg hebben. We zoeken andere plekken om ons werk te doen.

Op bezoek bij de twee rolstoelers

tweede dagWe zijn ook nog even op bezoek geweest bij onze rolstoelers en wat verzorgende washandjes uitgedeeld. Zo kunnen ze zich beter wassen. Om een beeld te geven van hun situatie wat foto’s, zonder hoofd tweede weekvanwege de privacy.

Daarna hadden we een lunch met een aantal vrijwilligers die werken in het kamp Ritsona, 45 minuten van Athene. Erg gezellig en nuttig voor het uitwisselen van ideeën en mogelijkheden. Zij hebben ons overtuigd naar Ritsona te komen en dat gaan we binnenkort ook doen. Ondertussen heeft William ook nog met de eigenaar van het hotel geregeld dat we via zijn leverancier flesjes water in bulk kunnen kopen voor een hele lage prijs. Daar kunnen we mooi ons voordeel mee doen.

Broeiende stad

Veel gelopen vandaag om in de stad rond te kijken. Van vluchtelingen is in de stad weinig meer te zien. Er is een plein in de stad, het Victoria plein, vol met Afghanen; veel jonge mannen, veel families met kinderen, oudere mensen. We kwamen er tweede dagaan tijdens de distributie van het avondeten.

Juist toen we aankwamen kwam er een ME bus aan die positie innam. Er broeit wat in de stad. Verder was de timing verkeerd om echt wat te doen, we hadden geen tolk bij en telefonisch tolken wilden we niet in deze omstandigheden.

Kortom, een lange dag, maar weinig concrete actie en resultaten. Tja, dit soort dagen horen er ook bij.

Jos Janssen en William Alfarhat

Jos en William helpen met helpen? Ze kunnen iedere cent gebruiken. Stort een bedrag(je) op NL67ASNB0932283446 tnv JJG Janssen of naar paypal.me/oosterbeekinactie

Oosterbeek in actie en hun Facebook 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0