Een knuffelbij voor alle vakantiegangers van Stichting Tendens

Joke en haar bijenknuffel
Foto: Tendens

Oosterbeek – Stichting Tendens Vakanties, organisator van begeleide vakanties, stal afgelopen zaterdag de harten van al haar vakantiegangers.

vakantiegangersMet haar jubileumactie ‘Geef een knuffel’ stapten meer dan 100 vrijwilligers verspreid over Nederland op de fiets om een pluche knuffel te bezorgen bij mensen met een verstandelijke beperking, die hun vakantie dit jaar in het water zagen vallen. In totaal 750 stuks; één voor iedere vakantieganger die dit jaar niet mee kon.

Directeur Joost Bekkers fietste de eerste knuffel naar Joke in Oosterbeek.

Jubileumactie Geef een knuffel

Wat een feestelijk jaar zou worden, werd het jaar van COVID-19. Tendens Vakanties, specialist in begeleide vakanties voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft al haar reizen van 2020 moeten afblazen.

Ondanks dat de reisorganisatie in zwaar weer verkeert wegens het wegvallen van reizigersgelden, wilde zij haar vakantiegangers en vrijwilligers een hart onder de riem steken op de dag van haar 25 jaar bestaan. Hiervoor werd de jubileumactie ‘Geef een knuffel’ in het leven geroepen.

Kwetsbare doelgroep

Joost Bekkers, directeur van Tendens Vakanties vertelt: ‘Wij wilden onze vakantiegangers persoonlijk een knuffel bezorgen. Om te laten weten dat er aan hen gedacht wordt én dat er alles aan wordt gedaan om ook in de toekomst deze vakanties mogelijk te blijven maken. Een knuffel omdat zij de afgelopen maanden al zoveel hebben moeten missen en gevoel van isolement op de loer ligt. Het is een kwetsbare doelgroep.

Aandacht voor elkaar moet en kan in deze tijd door te blijven denken in mogelijkheden. Tegelijkertijd is de aandacht ook nodig voor perspectief en de toekomst van begeleide vakanties. Wij nemen als reisspecialist tijdelijk zorg uit handen. Dat blijft zo ontzettend nodig. Juist wanneer het allemaal weer kan en mag.’

Reizende knuffels

vakantiegangersAlle knuffels zijn vanuit het kantoor in Arnhem ‘op reis gestuurd’. Dat leverde al veel voorpret op: foto’s vanuit treinen en zelfs vanaf de boot naar Texel. De laatste kilometers zouden de knuffels per fiets afleggen. Dit gebeurde afgelopen zaterdag door meer dan 100 vrijwilligers verspreid door heel Nederland, waarvan velen ook verbonden aan de reis-/en zorgbranche.

Tendens gaat hiermee symbolisch terug naar waar het 25 jaar geleden mee begon: fietsvakanties. De knuffelbij (‘BIJ elkaar zijn’) is een miniatuur van de vakantiemascotte.

Slingers voor de ramen

De jubileumdag overtrof de verwachtingen van Tendens. Bekkers: “Wij hadden onze vakantiegangers gevraagd thuis te zijn en rekening te houden met de komst van de vrijwilliger. Tegelijkertijd wisten wij ook dat de knuffel slechts tot de voordeur kon worden gebracht. Maar vanaf het moment dat de eerste knuffel in Nederland werd afgeleverd, stroomden de berichten binnen van fietsers die aankwamen bij compleet versierde woningen. Er hingen slingers en ballonnen voor de ramen en er werd echt naar ons uitgekeken. Hartverwarmend.”

Toekomst veilig stellen

Tendens vraag met de actie aandacht voor de toekomst van begeleide vakanties en is een geldinzamelingsactie gestart: whydonate.nl/fundraising/geef-een-knuffel. Het streefbedrag is € 25.000 om dit jaar te kunnen overbruggen, waarvan nu € 5.000 is opgehaald. De pluche bijenknuffels worden tevens beschikbaar gesteld voor verkoop.