Gezocht: wie wil plastic afval op oevers van de Rijn in kaart brengen

Foto: Schone rivieren

Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het drijft in de Rijn. Schone Rivieren doet sinds 2017 grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval op de oevers van de Nederlandse rivieren.

Vanaf voorjaar 2021 breidt het onderzoek uit naar de Rijn. Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval op de oevers van de Rijn in kaart willen brengen. Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden. De data die de vrijwilligers verzamelen wordt gebruikt voor aanpak van het plasticsoep-probleem bij de bron. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.

De rivierafvalonderzoekers langs de Rijn sluiten aan bij de pool van 800 getrainde vrijwilligers die langs rivieren in heel Nederland het afval op de oevers in kaart brengen. In totaal hebben zij al 250.000 stuks afval geregistreerd, 81 procent daarvan was plastic.

100 meter rivieroever

oeversNieuwe rivierafvalonderzoekers krijgen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van 100 meter toebedeeld. Op dit tracé tellen ze twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval en delen dit in categorieën in. Schone Rivieren maakt gebruik van de internationaal erkende OSPAR-methode.

Om deze methode te leren kennen, is deelname aan één van de digitale trainingen van anderhalf uur verplicht. De trainingen vinden plaats in januari 2021.

Schone Rivieren

Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren.

De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen.

Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030. Kijk op www.schonerivieren.org voor meer informatie.

In maart 2019 kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van de onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.