Renkum/Heelsum - De deadline om te beslissen voor glasvezel in de kernen Renkum en Heelsum nadert. Op 18 februari wil DELTA Fiber Netwerk weten hoeveel huishoudens kiezen voor glasvezel.
Om het netwerk aan te leggen zouden 30% van de 5400 huishoudens, 1620, moeten kiezen voor glasvezel. Tijdens het vragenuurtje via de Livestream (terugkijken) die vorige week georganiseerd werd door Renkum op Glasvezel bleek dat de helft, 15%, zich inmiddels heeft aangemeld. Met minder dan een week te gaan, komt dat nou wel goed?
Daar hebben ze bij Renkum op Glasvezel wel vertrouwen in. De heren zien zich inmiddels gesterkt door de PC Score in Renkum en ook zij merken dat de belangstelling erg toeneemt.
"Veel klanten van ons hebben al gebeld met vragen over glasvezel." zegt Wouter Hammingh van de Renkumse computerwinkel. Het aantal telefoontjes neemt vooral de laatste dagen toe." Ruben Budding vertelt dat hij van heel veel mensen hoort dat ze glasvezel willen hebben en dit stemt hem en mede-initiatiefnemers Thijs Aardema en Sander van Loenen ook positief.
Alex Driessen, werkzaam bij DELTA Fiber Netwerk die in Renkum en Heelsum het glasvezelnetwerk wil aanleggen, is ook in de livestream te zien. Hij vertelt dat ze wel vaker zien dat veel aanmeldingen pas op het laatst binnenkomen. "Net zoiets als bij de belastingaangifte." vergelijkt hij "Iedereen weet wanneer de aangifte binnen moet zijn en toch zijn de laatste dagen de servers van de Belastingdienst overbelast."
DELTA Fiber Netwerk heeft al veel glasvezel aangelegd in buitengebieden. Inmiddels ligt de nadruk op kleinere dorpen en steden, zoals hier in Renkum en Heelsum. In Nederland heeft het bedrijf ongeveer 90 campagnes succesvol doorlopen, waarvan bijvoorbeeld Rhenen, Elst en Achterberg een mooi voorbeeld zijn.
Om zoveel mogelijk inwoners te informeren over glasvezel, zijn Thijs en Ruben in september met het platform Renkum op Glasvezel gestart. Geheel vrijwillig geven zij antwoorden op vragen van hun dorpsgenoten, via Facebook, e-mail en livestreams.
Onafhankelijk van DELTA Fiber Netwerk, die haar eigen campagne voert. Maar, eerlijk is eerlijk, ze zijn maar wat blij met hun steun en hulp. Door de lockdown hebben zij het Glasvezel Informatie Punt moeten sluiten aan de Dorpsstraat en sommige inwoners worden dol van de reclame die DELTA Fiber Netwerk zelf maar ook de aanbieders van het internet allemaal door hun postbus duwen. Maar ja, als al je andere kanalen zijn gesloten, zal je toch op een manier je campagne moeten voeren, aan de deadline van 18 februari wordt in ieder geval niet getornd!
De meest gestelde vragen hebben wel betrekking op de huidige internet netwerken die er zijn, via dsl en coax. Glasvezel kan hierbij als derde netwerk worden gevoegd. Maar waarom je overstappen en, dat weten we toch allemaal, het geeft zo'n gedoe! En is glasvezel nu goedkoper of juist duurder?
Hiervoor heeft Renkum op Glasvezel een prijsoverzicht
gemaakt waarin KPN, Ziggo, Caiway en Delta met elkaar zijn vergeleken.
Zoals te zien is, betekent internet via glasvezel sowieso een veel hogere uploadsnelheid (50/5Mbit betekent 50 down en 5 Mbit upload. De meeste mensen maken vooral gebruik van de download snelheid en minder van de uploadsnelheid. Dit gaat in de komende jaren steeds meer veranderen. Dit is in de coronatijd al duidelijk terug te zien.
Als je nu tijdens het thuiswerken merkt dat het versturen van bestanden naar je collega’s of kantoor zo lang duurt, dat je er bijna bij in slaap valt? Dan is glasvezel écht een uitkomst. Maar ook als straks je koelkast, wasmachine, thermostaat en camera-alarmsysteem gaan communiceren via het internet en steeds meer bandbreedte in beslag nemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gamende- en YouTube-verslindende jeugd van tegenwoordig!
De basispakketten zijn qua prijs best vergelijkbaar maar je internet wordt er écht veel sneller van, down én upload. Dat heeft dan niets met een aanbieder te maken, maar met de mogelijkheden van het glasvezelnet. Om gebruik te kunnen maken van het glasvezelnetwerk van Delta Fiber Netwerk, kun je je aanmelden bij één van de vijf internetproviders. Het is een ‘open netwerk’, dus in de toekomst zal er ongetwijfeld meer keuze komen op dit netwerk
Zoals Thijs het ziet: “Voor alle inwoners is nu de kans om een derde internetnetwerk aan te laten leggen, naast dsl en coax. Dit betekent dat we ook in de toekomst meer te kiezen hebben, maar daarvoor moet wel eerst die 30% worden behaald.” Sander voegt nog toe dat je bij glasvezel een eigen kabel krijgt: “Je deelt je kabel niet, je hebt écht een eigen verbinding en daardoor minder last van storingen.” Ook fijn.
Veel inwoners die nu een abonnement bij KPN hebben, belden met deze provider en kregen te horen dat KPN ook van plan is om glasvezel aan te leggen. Wanneer? Dat kunnen de medewerkers van deze provider niet vertellen. “Deze tactiek wordt ook wel ‘handdoekje leggen’ genoemd,” vertelt Thijs. “Zo proberen ze hun klanten vast te houden.”
“KPN kijkt natuurlijk mee of het DELTA Fiber Netwerk lukt om hier voldoende aanmeldingen te krijgen,” vervolgt Thijs zijn betoog. “Ik weet één ding zeker: mocht de vraagbundeling van DFN in Renkum en Heelsum niet succesvol zijn, dan zet KPN Renkum en Heelsum echt helemaal achteraan in hun aanlegschema. Net zoals dat in het verleden is gebeurd met adsl. Ook toen waren we één van de laatste dorpen in Nederland die dit kreeg.”
“DELTA Fiber Netwerk is de enige marktpartij die nóg dit jaar met de aanleg van glasvezel in Renkum en Heelsum wil beginnen. We laten deze kans als inwoners van deze mooie dorpen toch niet voorbij gaan? Het 'ergste' wat daarna kan gebeuren is dat KPN óók glasvezel komt aanleggen. Dan hebben we opeens twee glasvezelnetwerken om uit te kiezen! Mooi toch?”
Johan Jurrius, net woonachtig in het buitengebied van Heelsum kreeg al eerder glasvezel, ook via DELTA Fiber Netwerk. In de uitzending van Renkum op Glasvezel vertelt hij waarom hij zo blij is met glasvezel. Tijdens de lockdown kwamen ook zijn kinderen thuis te zitten en vier videoverbindingen tegelijk hebben lopen is helemaal geen probleem. Net voor de uitzending heeft Johan nog een speedtest gedaan en hij laat de resultaten zien. Met jaloerse kreten van Sander, Ruben en Thijs tot gevolg. Als er tijdens de uitzending gevraagd wordt hoe zijn T.V. verbinding is zegt Johan: "Prima! We kunnen nog net zo goed televisie kijken als eerst."
Thijs zocht Johan en zijn gezin eerder op met de camera. (tekst gaat verder onder video)
Dus, ondanks dat de helft van de gewenste aanmeldingen laag klinkt (en wie weet wie zich daarna nog aanmeldde) gaat het de goede kant op. Over een week weten we meer. En wat gaat Renkum op Glasvezel dan doen? Straks mee op campagne naar Doorwerth, Wolfheze en Heveadorp?
Ze beginnen te lachen want over die vraag hebben ze al nagedacht. "Het kost echt heel erg veel tijd om dit naast ons werk te doen, dus nee. Als er in Renkum en Heelsum glasvezel komt, zijn wij klaar." Ruben beaamt dat "Precies. Het zou fijn zijn als anderen daar die kar willen trekken en wij willen ze best op weg helpen."
Meer weten? Kijk dan op de website of Facebookpagina van Renkum op Glasvezel en vindt antwoord op je vragen. Vind je ze niet? Stel ze dan via het reactie formulier (op de website) via de mail: [email protected] of via Facebook.
Heb je nog vragen over glasvezel? Stel ze dan tijdens de vragen uurtjes van de PC Score