Oosterbeek in actie voor vluchtelingen: de zesde dag

Eindelijk vers eten!
Foto: Jos Janssen

William en Jos vertrokken vorige week maandag naar Griekenland om daar vluchtelingen te helpen, dit is het verslag van hun zesde dag in de havens van Athene.

Oosterbeek in actie voor vluchtelingen‘ zet zich vrijwillig in voor directe hulp aan vluchtelingen en ze houden ons op de hoogte van wat daar gebeurd de komende dagen. Het verslag van gisteren kun je hier lezen.

De zesde dag

zesde dagDeze actie heeft uitbreiding van het team opgeleverd! Niet uit het dorp maar dat is minder relevant. Astrid van den Broek is een verpleegster die zeer ervaren is met vluchtelingen en zij komt vanaf donderdag voor 3 weken helpen. We zijn aan het zoeken naar de juiste locaties om haar kwaliteiten optimaal in te kunnen zetten.

Gisteren was de grote dag dat onze 200kg tomaten, 800 komkommers, olijfolie en brood geleverd zou worden in het zesde dagvluchtelingenkamp dat we vrijdag bezochten. Als er één lijntje breekt, breekt de hele ketting. Het lijntje dat brak was het transport. Om 14:00 uur was er geen transport beschikbaar. William bleef achter in afwachting van het transport. Uiteindelijk was hij 4 uur later in het kamp dan gepland. Gelukkig is alles vers en is er een veilige opbergplek, maar het betekent dat we niet aanwezig kunnen zijn bij de distributie. Wel wat foto’s van de enorme hoeveelheid verse groente waar ze zo naar snakken.

Een beetje ontspanning voor de vluchtelingen

Ook was er een feestje met een DJ. Wij hebben de helft van de kosten betaald. Altijd lastig met een mix aan bewoners. Het overgrote deel is Syrisch maar binnen het kamp is 15-20% Afghaans, er zijn wat Yezidis. En binnen de groep Syriërs is ook een populatie Koerden. Zij hebben allen hun eigen gebruiken en dat mengt slecht.

vijfde dagVerder nog naar een Koerdisch gezin geweest met 2 volwassen kinderen, broer en zus, met spierdystrofie. Ze hadden een relatief goede plek met een kachel, gedoneerd door Griekse vrijwilligers, maar toch is het geen goede plek voor hen. Bovendien is hun vader en een zus in Duitsland. Tijdens het gesprek bleek dat UNHCR al op de hoogte is van deze zaak maar ik blijf de zaak volgen. Ook wat verzorgend wassen doekjes gegeven, want wassen is een probleem voor hen.

Gisteren opgetrokken met Mina, een Deense vrijwilliger die oorspronkelijk uit Koerdistan, Halabja, komt. Zij en haar vriend zijn een NGO aan het opzetten met projecten voor vrouwen en kinderen en William en ik helpen haar graag. Dus de afgelopen dagen heb ik haar enkele keren uitgenodigd mee te gaan naar een kamp. Ze heeft geen eigen vervoer en een beperkt netwerk. Een beetje hulp kan geen kwaad in zo’n grote stad als Athene.

In de ochtend zijn William en ik opgesplitst. William heeft Hanan en Walaa van het UK team geholpen met inkopen en ik had een afspraak in de haven met een jongetje met flinke zweren op zijn lijf en hoofd. Het jongetje van ruim 11 maanden leidt onder Leishmaniasis, een parasitaire huidziekte veroorzaakt door een vliegje of mugje of zo. Ontstaan in Syrië. Vergelijkbaar met zandvlooien. Het is te behandelen, maar het komt in Europa niet voor dus het behoeft specialistische hulp. Ik ga ze zo dadelijk introduceren bij een Griekse kinderarts die een dokterspost bemand in de haven.

Jos Janssen en William Alfarhat

Jos en William helpen met helpen? Ze kunnen iedere cent gebruiken. Stort een bedrag(je) op NL67ASNB0932283446 tnv JJG Janssen of naar paypal.me/oosterbeekinactie

Oosterbeek in actie en hun Facebook 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden